С решението си Русенският административен съд казва, че Георги Георгиев не е избран за кмет на общината и това доказва нашата теза, че по време на изборите са вършени манипулации и вотът е изкривен. Според наши изчисления аз водя с 18 гласа, но над 7 месеца друг консумира властта. Това заяви официално загубилият кандидат-кмет от ДПС д-р Мехмед Мехмед вчера, когато след свиканата покрай изборната сага във Ветово пресконференция показа пред представители на медиите част от спорните бюлетини. С това действащият председател на общинския съвет в градчето искаше да докаже, че тълкуването дали даден спорен вот е отчетен като действителен, или не, е извършено спрямо това за кого е ползата от него. А след като видя подкрепа на тезата си, заяви, че е готов да обжалва и пред Върховния административен съд /ВАС/.
Както „Утро“ писа, спорът за кметското място във Ветово започна дни след балотажа, когато Общинската избирателна комисия /ОИК/ изчисли, че Георгиев от местна коалиция „Бъдеще за всички“ е новият-стар кмет и е победил опонента си с 14 гласа. Първоначално съдът в Русе прецени, че няма данни за нередности около изборите и потвърди резултата. ВАС обаче отсече, че съмненията са налице и нареди на административните си колеги в Русе да отворят чувалите в спорните 10 секции и да прегледат бюлетините. Така и стана, след което съдът излезе с решение, което не зарадва в пълна степен никого - че Георгиев и Мехмед са с абсолютно равни гласове - всеки с по 3227. Затова във Ветово нямало легитимно избран кмет и трябвало да се проведат нови избори. Макар и двамата опоненти да твърдят, че не се плашат от избори и са убедени в победата си, това решение най-вероятно също ще стигне до ревизия пред върховните магистрати. 
„Още след решението на съда във Ветово започна предизборна кампания с по-голяма ярост, грубости и агресивност спрямо последните избори през октомври. Хора, работещи в големите фирми, са заплашвани, че ако не гласуват правилно, ще бъдат уволнени. Човек от обкръжението на Георгиев заплашва и с братя Прокопиеви. А срещу собственичка на заведение, която отказа да приюти щаба му на изборите, бе задействана шпиц-команда  и отнесе няколко акта с идеята да й бъде закрит бизнесът“, заяви д-р Мехмед.
Впрочем вчера официално бе обявено от новия областен лидер на ДПС Дауд Ибрям, че Мехмед и Левент Исмаилов са неговите заместници в ръководството на партията. Самият Ибрям посочи, че се надява съдът да не взема страна в изборния спор, а безпристрастно, спрямо закона и в интерес на обществото да реши ветовския казус.

Кметът Георгиев: Нямам контакт
с братя Прокопиеви от 2-3 години

След като братя Прокопиеви продадоха „Каолин“ преди 2-3 години и вече нямат бизнес в района на Ветово, аз нямам никакъв контакт с тях. Това заяви за „Утро“ действащият кмет на Ветово Георги Георгиев, който бе потърсен за коментар след изстреляните думи срещу него, че вече е подхванал агресивна предизборна кампания. 
Аз знам, че голяма част от хората, с които работя в общината, не са гласували за мен, но това не ми пречи. Никого не съм заставял да ме подкрепя, нито съм оценявал неговите качества на база за кого гласува. Дори когато някой предпочете мой опонент, търся причината в себе си, коментира кметът.
Въпреки че опонентът му от ДПС Мехмед Мехмед заяви, че Георгиев ще обжалва решението на Русенския административен съд, кметът бе категоричен, че жалба не е пускал. Нещо повече - все още обмисля дали ще оспорва докрай изборния казус и води консултации със своя екип.
Отделно Георгиев обясни, че проверката на въпросното заведение не била тенденциозна, а след сигнал и нареждане от страна на РДНСК. Именно строителният контрольор указал на ветовската община да назначи комисия, която да инспектира обекта. Дори не знам как е приключила проверката, уточни Георгиев.