23 трупи, 24 театрални постановки, над 350 млади театрали от различни градове в страната - това е синтезирана в цифри визитка на 20-ото издание на ученическия театрален фестивал „Климент Михайлов“, което започва на 9 юни в Русе. Ученически и детски трупи от Пловдив, Сливен, Кнежа, Велико Търново, Дебелец, Елена, Силистра, Бургас и други градове си дават среща в крайдунавския град, за да споделят своите таланти и страстта си към театралното изкуство. Сред тях са и 7 русенски театрални екипа - на СОУ за европейски езици и още две гимназии, театралните студии „Библиотеката“ и „Артея“ и двата театрални състава на Общинския детски център за култура и изкуство.  
Тази година решихме всички представления от фестивала да са със свободен вход, а имаме и още една радостна новина: възобновяваме паричния награден фонд, обяви директорката на Детския център Юлия Енчева. Паричните награди са осигурени благодарение на жеста на дамския Лайънс клуб „Сексагинта Приста“, генерален спонсор на феста. 
Общинският детски център за култура и изкуство е главният организатор на събитието, което ще продължи 6 дни, в партньорство с драматичен театър „Сава Огнянов“. Предоставяме всички наши сцени за ученическите трупи, обяви директорът на театъра Орлин Дяков, като увери, че младите му колеги ще имат цялата подкрепа на професионалните актьори. Председател на журито ще бъде театроведът Крум Гергицов, членове са русенският актьор Косьо Станев и Албена Павлова от столичния Сатиричен театър. Тежката дума журито ще си каже на 14 юни, когато от 19.30 ч ще бъдат обявени наградените състави. 
Дотогава обаче предстоят истински театрални празници. Те започват с атрактивно шествие на участниците на 10 юни от 17.30 ч по улица „Александровска“. Пред Доходното здание ще се разиграе кратка скечова програма, а след приветствието на кмета Пламен Стоилов на Голямата сцена зрителите ще видят мюзикъла „Славните котета“ на вокална академия „Каварна“.