Два обира на чуждестранни туристи са извършени със сходен почерк на бул.“България“ в събота и неделя. Бандитите са се движили със светлосин „Фолксваген Голф“ с неизяснена регистрация, но засега предположенията са, че това са румънци, дошли да припечелят лесни пари. Най-характерното в случая е, че според описанията на потърпевшите двамата престъпници са в пенсионна възраст и отдавна би трябвало да са минали буйния си период.
В събота вечерта в полицията постъпило оплакване за обир от 40-годишен украинец. Около 17.30 часа той минал през Дунав мост с автомобил „Хонда“, управляван от 33-годишната му съпруга. Докато колата се движела по бул.“България“, я застигнал „Фолксваген Голф“, който примигвал с фаровете, а шофьорът размахвал светеща палка, която украинецът помислил за полицейска. Хондата спряла вдясно, а зад него набил спирачки и голфът, от който излязъл цивилен мъж, който показал някакъв документ и казал на английски език, че ще извърши проверка на колата. После мнимият полицай поискал да види парите на семейството. Украинецът си извадил портфейла, но като го отворил и вътре се видели щатски долари, „полицаят“ опитал да вземе банкнотите. Това усъмнило проверявания мъж и той поискал от полицая отново да се легитимира. В отговор самозванецът хванал украинеца за ръцете, а докато се боричкали, част от парите паднали на земята. Тогава „провевяращият“ започнал да крещи на съучастника си в голфа на друг език. Той пък отворил прозореца на колата, насочил пистолет към украинеца и той бил принуден да пусне портфейла, от който била взета известна сума. След това голфът отпрашил, а обраният чужденец установил липса на 400 долара и подал сигнал на тел.112.
Според даденото описание „полицаят“ бил на възраст 60-70 години, височина 160-170 см, набит, с къса прошарена коса, мургаво лице и голям нос. Другият изглеждал на същата възраст, с диоптрични очила с метална рамка и верижка.
В неделя в 17.15 часа бил получен сигнал за още един обир, този път от 35-годишен молдовец. Около 15.30 часа той и семейството му влезли с „Мерцедес“ през Дунав мост и спрели да си купят винетка. После автомобилът продължил по бул.“България“, но по пътя с него се изравнила светлосиня кола, чийто модел и номер не били забелязани. Мъжът на предната седалка показал лампа с мигаща червена и синя светлина и подъл с жест команда за спиране. Молдовецът помислил, че това са полицаи и спокойно отбил вдясно. От синия автомобил излязъл мъж със същото описание като в случая с украинеца, приближил до мерцедеса и на английски език се представил за полицай, който трябвало да извърши проверка в колата за наркотици, оръжие и фалшива валута. После поискал от водача да покаже парите, които носи. Молдовецът извадил 1200 евро в банкноти от по 50 и ги предал. След като ги разгледал, мнимият полицай ги върнал на водача на мерцедеса и обяснил, че проверката е приключила и може да продължи пътя си. Няколко километра по-късно съпругата му преброила парите и установила, че липсват 400 евро, ловко пребрани от „полицая“, докато ги оглеждал. На излизане от Русе ограбеният видял полицейски патрул и подал оплакване.
Всички събрани до момента данни сочат, че старците разбойници са румънски гастрольори, чието издирване върви интензивно.