Община Бяла е категоричен лидер в областта по усвояване на евросредства по различните оперативни програми на ЕС. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, обхващаш периода до 15 май 2016 г.
Стойността на изплатените на Бяла суми по договори възлизат на 39,3 млн. лева или по 3124,9 лева на човек - показател, по който общината се нарежда сред водещите в страната. За сравнение - на община Русе са изплатени 59,88 млн. лева, но тъй като в областния град е съсредоточена по-голямата част от населението, тук се падат едва 366,1 лева на човек. На дъното на класацията е Ветово с едва 57,4 лева на човек.
Общо областта е привлякла над 107 млн. лева по европрограми или 472,6 лева на човек. Това са само реално изплатените суми за целия период от влизането на страната в ЕС, т.е. данните са с натрупване и обхващат целия предишен програмен период и началото на новия период. 
В условията на невъзможност за провеждане на самостоятелна фискална политика, средствата по оперативните програми са често единственият начин за финансиране на редица местни проекти. Това важи с особена сила за начинания, които изискват сериозни капиталови разходи, като например построяването на пречиствателна станция, посочват от ИПИ.
Към средата на май 2016 г. българските общини са усвоили близо 5 млрд. лв. като бенефициенти на оперативните програми на ЕС. Средната степен на усвояване от общините достига 689 лв. на човек от средногодишното население спрямо 565 лв./човек в началото на 2015 г. и 380 лв./човек в началото на 2014 г.
Темпът на усвояване на европейски средства от общините като бенефициенти по оперативните програми на ЕС е изключително неравномерен. В съотношение с населението той варира от 4773 лв./човек в Созопол до 0 лв./човек в Грамада. 
Габрово продължава да бъде областта с най-бърз темп на усвояване на европейски средства (166,5 млн. лв. до средата на май 2016 г. или средно по 1444 лв./човек от средногодишното население). С 472 лв./човек Русе е сред опашкарите по привлечени евросредства, като по-нисък темп на усвояване се забелязва единствено в областите Кюстендил (367 лв./човек) и Сливен (378 лв./човек), сочат данните на ИПИ.