Втора съдебна инстанция сметна, че личният лекар д-р Борислав Тодоров трябва да понесе отговорност за смъртта на свой пациент, който не е бил лекуван адекватно. Според Апелативния съд във Велико Търново обаче, 55-годишният доктор не само не заслужава претендирания от прокуратурата затвор, но и е бил прекалено тежко наказан. Затова първоначално наложената му условна присъда в Русе бе намалена от 3 години на 1 година и половина. Редуциран бе и срокът, в който на джипито се забранява да лекува. Присъдата вероятно ще стигне до обжалване и пред последната инстанция - Върховния касационен съд.
Личният лекар стигна до съд заради случай от 2012 година, когато клапно протезиран 57-годишен служител на СОТ се почувствал зле и потърсил неговата помощ. Според прокуратурата докторът не се е съобразил със специфичното му състояние и прием на медикаменти, които всеки претърпял подобна кардиологична операция следва доживот. Вместо това му предписал смъртоносно лечение, от което човекът издъхнал за дни. 
Основната лекарска небрежност се кореняла в това, че не е изпратил своя пациент на кардиолог, както и че не е съобразил факта, че е клапно протезиран и последиците от това, които всеки един медицински специалист трябвало да познава като петте си пръста.
В същото време защитата на лекаря е категорична, че той е невинен. А щом на него му се търси отговорност, то вина имали и няколкото специалисти, през чиито кабинети загиналият е минал, но никой от тях не е реагирал адекватно.  
Извършеното от лекаря е опасно, тъй като са засегнати в значителна степен отношенията, свързани с най-висшето благо - човешкият живот. Личната му опасност обаче е ниска, тъй като той е неосъждан, има положителна обществена и професионална оценка като лекар с дългогодишна практика, уважаван от колеги и пациенти, ползващ се с тяхното доверие, включително и това на пострадалия приживе. Той е семеен, човек ангажиран с благородна професия, добро социално, материално и обществено положение. Не без значение, че за настъпилия резултат имат значение и други обстоятелства, както и трудността на точното диагностициране на конкретното заболяване, което въпреки това е следвало да бъде предвидено и е било предвидимо в рамките на компетентността му. Отегчаващо обстоятелства е пренебрежителното отношение, което е проявил, мотивира се Апелативният съд и намали присъдата на джипито. Освен 1 година и половина условно наказание с 3 години изпитателен срок и 1 година и половина без право да работи като общопрактикуващ лекар, докторът ще трябва да плати и 30 000 лева обезщетение на жената на починалия пациент.