Легендата на бокса Мохамед Али почина днес на 74-годишна възраст, но името му завинаги ще остане със златни букви в историята на спорта. Американецът влиза в боксовата зала на 12 години, шест по-късно печели олимпийска титла, а едва на 22 става световен шампион за професионалисти.

Али е единственият боксьор в историята, печели три пъти световната титла в свръхтежка категория - през 1964, 1974 и 1978 г. Той е и най-младият боксьор, стъпил на световния връх след победа над действащ шампион.

Определян от мнозина за краля на бокса, Али прекратява кариерата си през 1981 г. след 56 победи в 61 мача на професионалния ринг. Част от двубоите с негово участие са се превърнали в емблеми на бокса и свръхтежата категория. 

Мохамед Али срещу Джо Фрейзър
1 октомври 1975 г., Манила (Филипини)

Четири години след първия им сблъсък. Али и Фрейзър се изправят лице в лице на филипинска земя в третата и последна част от най-великата трилогия в историята на бокса. Али печели двубоя, станал известен като "Трилърът в Манила", а с това и големия спор с Фрейзър след 2:1 победи.

It will be a killa and a thrilla and a chilla, when I get that gorilla in Manila

Сблъсъкът им в Манила e изключително интензивен, а двамата си разменят изключително тежки удари в рамките на 14 рунда. Преди старта на последния 15-и рунд треньорът на Фрейзър Еди Фуч решава да спре от мача своя възпитаник и Али печели с технически нокаут.

Победителят, който също е обмислям да се откаже в хода на двубоя, по-късно споделя: "Това беше най-близкото нещо до смъртта, което сме изпитвали."



Мохамед Али срещу Джордж Форман
30 октомври 1974 г., Кишнаса (Заир)

Девет месеца след победата си в мач №2 срещу Джо Фрейзър, Мохамед Али се изправя срещу световния шампион Джордж Форман. Али печели двубоя с технически нокаут в осмия рунд и печели световната титла за втори път в кариерата си.

Здраво удрящият Форман е фаворит в сблъсъка. Година и половина по-рано той нокаутира Фрейзър във втория рунд, за да спечели световната титла. След това прави успешни защити срещу Хосе Роман и Кен Нортън, които нокаутира съответно в първи и втория рунд.

Бързината и техниката на Али обаче надделяват в "Грохота в джунглата". Битката в Киншаса и историята около легендарния сблъсък е филмирана няколко пъти, а документалната лента "Когато бяхме крале" дори печели "Оскар" през 1997 г.



Касиус Клей срещу Сони Листън
25 февруари 1964 г., Маями бийч

Едва на 22 години, Касиус Клей детронира Сони Листън с технически нокаут в седмия рунд и става най-младият боксьор, спечелил световната титла след победа срещу действащ световен шампион. На следващия ден той приема исляма и сменя името си на Мохамед Али.

Листън, който започва да се занимава сериозни с бокс, докато излежава присъда за въоръжен грабеж, получава шанс за реванш 13 месеца по-късно. Този път двубой на практика няма, след като Али печели с нокаут още в първия рунд. 



Мохамед Али срещу Лион Спринкс
15 септември 1978 г., Ню Орлиънс

На 36 години и 241 дни, Али става световен шампион за трети и последен път. Седем месеца по-рано Спринкс отнема поясите на легендарния си сънародник след успех със съдийско решение в Лас Вегас. Това е едва седмият мач на професионалния ринг за Спринкс, който дебютира само година по-рано.

Реваншът също продължава в пълния формат от 15 рунда, но този път победата е за Али. Той вече не притежава същата скорост и същата издръжливост на тежки удари, но се подготвя изключително здраво за мача и надиграва дълго празнувалия спечелването на световната титла Спринкс.



Мохамед Али срещи Кливлънд Уилямс
14 ноември 1966 г., Хюстън

Али е имал много други сблъсъци, придобили далеч по-легендарен статут и предизвикали значително повече внимание. Според мнозина специалисти обаче сблъсъкът с Уилямс е най-голямата демонстрация на величието на легендарния американец.

Двубоят се играе в зала "Астродом" в Хюстън и събира невижданите дотогава за мач на закрито 35 460 зрители. Aли печели с технически нокаут в третия рунд и прави седмата си поредна защита на световната титла.