Легендата на бокса Мохамед Али почина днес на 74-годишна възраст, но името му завинаги ще остане със златни букви в историята на спорта. Американецът влиза в боксовата зала на 12 години, шест по-късно печели олимпийска титла, а едва на 22 става световен шампион за професионалисти.

Али е единственият боксьор в историята, печели три пъти световната титла в свръхтежка категория - през 1964, 1974 и 1978 г. Той е и най-младият боксьор, стъпил на световния връх след победа над действащ шампион.

Определян от мнозина за краля на бокса, Али прекратява кариерата си през 1981 г. след 56 победи в 61 мача на професионалния ринг. Част от двубоите с негово участие са се превърнали в емблеми на бокса и свръхтежата категория. 

Мохамед Али срещу Джо Фрейзър
1 октомври 1975 г., Манила (Филипини)

Четири години след първия им сблъсък. Али и Фрейзър се изправят лице в лице на филипинска земя в третата и последна част от най-великата трилогия в историята на бокса. Али печели двубоя, станал известен като "Трилърът в Манила", а с това и големия спор с Фрейзър след 2:1 победи.

It will be a killa and a thrilla and a chilla, when I get that gorilla in Manila

Сблъсъкът им в Манила e изключително интензивен, а двамата си разменят изключително тежки удари в рамките на 14 рунда. Преди старта на последния 15-и рунд треньорът на Фрейзър Еди Фуч решава да спре от мача своя възпитаник и Али печели с технически нокаут.

Победителят, който също е обмислям да се откаже в хода на двубоя, по-късно споделя: "Това беше най-близкото нещо до смъртта, което сме изпитвали."Мохамед Али срещу Джордж Форман
30 октомври 1974 г., Кишнаса (Заир)

Девет месеца след победата си в мач №2 срещу Джо Фрейзър, Мохамед Али се изправя срещу световния шампион Джордж Форман. Али печели двубоя с технически нокаут в осмия рунд и печели световната титла за втори път в кариерата си.

Здраво удрящият Форман е фаворит в сблъсъка. Година и половина по-рано той нокаутира Фрейзър във втория рунд, за да спечели световната титла. След това прави успешни защити срещу Хосе Роман и Кен Нортън, които нокаутира съответно в първи и втория рунд.

Бързината и техниката на Али обаче надделяват в "Грохота в джунглата". Битката в Киншаса и историята около легендарния сблъсък е филмирана няколко пъти, а документалната лента "Когато бяхме крале" дори печели "Оскар" през 1997 г.Касиус Клей срещу Сони Листън
25 февруари 1964 г., Маями бийч

Едва на 22 години, Касиус Клей детронира Сони Листън с технически нокаут в седмия рунд и става най-младият боксьор, спечелил световната титла след победа срещу действащ световен шампион. На следващия ден той приема исляма и сменя името си на Мохамед Али.

Листън, който започва да се занимава сериозни с бокс, докато излежава присъда за въоръжен грабеж, получава шанс за реванш 13 месеца по-късно. Този път двубой на практика няма, след като Али печели с нокаут още в първия рунд. Мохамед Али срещу Лион Спринкс
15 септември 1978 г., Ню Орлиънс

На 36 години и 241 дни, Али става световен шампион за трети и последен път. Седем месеца по-рано Спринкс отнема поясите на легендарния си сънародник след успех със съдийско решение в Лас Вегас. Това е едва седмият мач на професионалния ринг за Спринкс, който дебютира само година по-рано.

Реваншът също продължава в пълния формат от 15 рунда, но този път победата е за Али. Той вече не притежава същата скорост и същата издръжливост на тежки удари, но се подготвя изключително здраво за мача и надиграва дълго празнувалия спечелването на световната титла Спринкс.Мохамед Али срещи Кливлънд Уилямс
14 ноември 1966 г., Хюстън

Али е имал много други сблъсъци, придобили далеч по-легендарен статут и предизвикали значително повече внимание. Според мнозина специалисти обаче сблъсъкът с Уилямс е най-голямата демонстрация на величието на легендарния американец.

Двубоят се играе в зала "Астродом" в Хюстън и събира невижданите дотогава за мач на закрито 35 460 зрители. Aли печели с технически нокаут в третия рунд и прави седмата си поредна защита на световната титла.