С рецитация на две стихотворения единадесетокласници от Математическата гимназия „Баба Тонка“ се включиха в почитането на дейността на известния като „служебния защитник от Русчук“ адвокат Илия Цанов. Церемонията се проведе за поредна година по инициатива на Русенската адвокатска колегия, чиито представители начело с председателя Николинка Мянкова поднесоха венци пред барелефа на своя колега, който е защитавал заловените участници в Ботевата чета.
През 1876 година Цанов е бил адвокат на въстаниците, съдени след Априлското възстание от извънреден съд в Русе. А през 2011 година бе открита плочата в негова чест.
Отдавна написаното стихотворение на Ботев „В механата“, макар и създадено в друга историческа обстановка, е относимо и към днешна дата към заспалия дух на обществото, коментираха юристи. Другата рецитирана творба бе „Кочо“ на Иван Вазов.
Със събитието бе почетена и дейността на Ботев, като участниците подчертаха, че адвокатурата е една от малкото институции, които днес защитават интересите на обществото.