Мариета РАДЕНКОВА
Рекордното трето разглеждане на дело за обир на апартамент отпреди 4 години приключи състав на Апелативния съд във Велико Търново. Вероятно стопените обвинения и намалено с 30 месеца наказание обаче ще стигне за трети път и до Върховния касационен съд /ВКС/.
Престъплението не се отличава с някакви изключителни особености - рецидивистът с 9 присъди Димо М. се шмугнал в незаключения апартамент на пенсионер в кв.“Възраждане“. Изключил от контакта шумния хладилник, за да чуе, ако стопанинът се прибира, започнал да тараши и се натъкнал на златна мина - спестени 8160 лева и 67 долара. След удара започнал разгул и харчове на едро, в които се включил събратът му по съдба - израсналият по домове за изоставени деца Нури Н. Тук се корени и основният правен спор - че Димо е откраднал спестените пари от възрастния човек е ясно, затова и вече лежи 4-годишна ефективна присъда. Какво престъпление обаче е извършил Нури, който не е участвал в обира, се оказа въпрос с повишена трудност. 
Според прокуратурата той трябва да отговаря за пране на пари, тъй като е опитал да прикрие произхода на откраднатите от Димо спестявания, като си купил „Фолксваген Голф“, тунинговал колата и се обзавел със смартфон и друга техника. Затова и през ноември 2013 година чу 4 години затвор. 
Главоблъсканицата, че стореното не е пране на пари, а вещно укривателство, обаче започна по инстанциите и затлачи делото с години. Последно през ноември ВКС дори посочи, че правната квалификация на престъплението е приложена по неразгадаема схема. И така в крайна сметка е напълно неясно за кои престъпления е осъден Нури. Затова отново върна делото в Търново, където за трети път съдът да се произнесе.
А поредната воля на второинстанционните магистрати е, че Нури заслужава 30 месеца по-малко затвор - вместо 4 години трябва да лежи 1 година и половина. С решението си съдът преквалифицира престъплението от пране на пари във вещно укривателство и облекчи положението на младежа. Отделно той бе освободен от тежката глоба от 20 000 лева, която му бе присъдена по-рано.