Здравей отново, драги читателю. Нека направим една кратка ретроспекция на това, което си говорихме дотук. Що е то гликемичен индекс /ГИ/ и как се отразява той на твоето тяло и здраве? 
Както вече стана ясно в миналия брой, това е показател за скоростта, с която приетите с храната въглехидрати /захари/ приникват в кръвта и влияят на кръвната захар. Тази информация за теб е ценна, за да знаеш как трупаш мазнини и още по-важно - как да ги топиш.
Вместо да консумираш храни с висок гликемичен индекс като продуктите, произведени от бяло брашно или захар, газираните /подсладените/ напитки, бутилираните и опакованите в тетрапак „натурални“ сокове, те съветваме да наблегнеш на пълнозърнестите брашна, прясно изцедени фрешове, богати на витамини, и блюда, съдържащи растителни влакна. 
На въпроса: Защо да го правя? ние ще ти отговорим в картинки така: защото когато хапнеш една баничка, например, от онези хубавите, мазничките, или някоя вафличка, или 1-2-3 филийки пухкав бял хляб, кръвната ти захар се повишава, на което тялото ти реагира с отделянето на голямо количество инсулин, за да нормализира нивата на захарта, като излишната се превръща в... познай какво? 
М а з н и н и!
Дотук е само първата част на проблема - натрупването на мазнини.
Минава известно време, кръвната ти захар се понижава, но рязко, тъй като и повишението беше такова,  и изпадаш в хипогликемия. Отново огладняваш, притъмнява ти и започваш отначало - допускаш същата грешка като тази с баничката. Кръвната ти захар се покачва и смъква непрекъснато и трупаш какво? Да, правилно си помисли - точно мазнини! 
И така много пъти с един и същ резултат - натрупване на мазнини и загуба на енергия, елегантност и здраве!
Чудиш се: Къде сбърках? Но трябва да си зададеш въпроса иначе: Живея ли правилно, пълноценно, здравословно?
Прояви необходимата воля и прагматичност, за да бъдеш здрав/а, строен/стройна и красив/а всеки ден, хранейки се натурално и полезно! 
Ако искаш да узнаеш повече за натуралното хранене, защото това е важно за теб, посети ни на ул. „Тулча“ 15, хотел „Милениа“. Екипът на „Изи Фуд“ те очаква!

Полезна палачинка

Необходими продукти
за 16-20 палачинки:
500 мл нискомаслено прясно мляко
100 г овесени трици
3 яйца + 6 белтъка
250 г пълнозърнесто брашно
1 с.л. краве масло
1 щ. сол
Начин на приготовяне:

Нискомасленото прясно мляко, яйцата, овесените трици, пълнозърнестото брашно, разтопеното масло и солта се разбиват и получаваме палачинково тесто с консистенция почти като боза. От тестото се пекат палачинки до изчерпване на количеството - би трябвало да се получат около 16-20 палачинки.
Палачинките са вкусен и изискан начин да стартираме почивните дни. Те са чудесна и приятна закуска и се правят лесно.
Тънкостта на вкусните палачинки:
- добре разбитото с миксер тесто, за да няма бучки;
- добавената супена лъжица разтопено масло, благодарение на което палачинките не залепват и се отделят с лекота от повърхността на тефлоновия тиган.
Винаги бъдете особено внимателни, докато печете палачинките, защото секунда невнимание - резултатът ще е друг!
Като плънка препоръчваме:
- за солен вариант: обезмаслена извара, подправена със сол, ленено или сусамено масло, ябълков оцет или балсамико, магданоз, целина, копър или спанак
- за сладък вариант - с мед и орехи или плодови пълнежи, подсладени с фруктоза, кафява захар или други естествени заместители на захарта като малтитол и сорбитол
Палачинките са лакомство, носещо добро настроение и спомени от детството. Единствената ни спирачка, за да не ги поглащаме в промишлени количества, е страхът от напълняването и потребността да сме активни, за да стопим бързо набавените вкусни калории.
Диетичната палачинка е както всичко останало предлагано „Изи Фуд“ - изискано, вкусно и полезно - радваща сетивата ни храна с бавни въглехидрати, поддържаща добро здраве и засищаща за дълго.
Опитай при нас и се наслаждавай винаги.


Кукис от лимец с шоколад и меласа

Необходими продукти:
8 с.л. (115г) чисто краве масло
3/4 ч.ч.  меласа или кафява захар
1/2 ч.л. сол
1/2 сода бикарбонат
1 средно голямо яйце
3 г ванилия
115 г шоколадов чипс
1 3/4 ч.ч. (210 г) пресято брашно от лимец
Начин на приготовяне
:
Загрейте фурната на 165°С.
Смесете захарта, солта и содата бикарбонат с чистото масло и ги разтопете на водна баня. Оставете получената смес да поизстине за около 10-15 мин. След това прибавете яйцето и ванилията и разбивайте, докато сместа стане гладка и плътна. Към получената смес прибавете шоколадовия чипс. Трябва да се получи суха смес. При необходимост можете да добавите още брашно.
Оформете с любов бисквитките. Подредете ги на голямо растояние една от друга в леко омазнена тава или използвайте тава с форми. Печете в предварително загрятата фурна за около 13 минути, като по някое време завъртете тавата, за да не прегорят бисквитките.
Оставете ги да изстинат за около 5 минути и чак тогава ги извадете от тавата.