Ей това е, отче, като ни управляват некадърници. По-калпаво управление от това в Бяла нямаше. Заради това ще трябва да бъркаме от пенсиите на хората, за да намерим 22 милиона по проваления проект за регионалното депо. Това заяви в Бяла премиерът Бойко Борисов малко преди да пререже лентата на новата пречиствателна станция. Преди него министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посочи, че заради ниския административен капацитет и забавените процедури на предишното кметско ръководство проектът за депо е изгубен. Борисов обаче изтъкна, че екоминистърът е била твърде дипломатична в оценката си и директно нарече предходната управа начело с Кольо Келерджиев некадърна.
Премиерът пристигна до новото съоръжение, като лично шофираше служебния си джип „Тойота“. Той не пропусна да отдели внимание на чакащите го с питка деца в народни носии, но за пореден път подчерта, че покрай диетите ще пропусне да си отчупи от хляба. Иначе Василева и Борисов поздравиха кметът на Бяла Димитър Славов за успешното завършване на пречиствателната станция, което нарекоха геройство. Проект, който според тях също бил на ръба от провал, но с неимоверни усилия бил спасен. Самият Борисов посочи, че през декември е изливан бетон и доскоро са стърчали железа и арматура, а вече няма и помен от тях.
Със смесени чувства приемам откриването на пречиствателната станция, тъй като финансовите корекции за милиони ще ми тежат цял мандат. Благодаря на министъра за удължения срок на проекта и одобрените допълнителни средства. От лунен пейзаж районът претърпя голяма трансформация и Бяла вече попада в категорията на големите градове, заяви кметът Славов. Той не пропусна да подчертае, че в усилената работа активно е участвал кметът на Дряновец Тихомир Йорданов и посочи, че на 23 юни с концерт на Дичо ще се открие „Арена Бяла“. Отделно кметът Славов се похвали с откритите спортни и детски площадки, течащия ремонт на пътя за Копривец и с предстоящото ремонтиране на басейна.
40 милиона лева бяха осигурени по ОП „Околна среда“ за изграждането на пречиствателната станция. Досега отпадните води се изливаха директно в Янтра, но вече с механичното и биологично модерно пречистване ще се осигури повече здраве и чиста околна среда, посочи екоминистър Василева. Тя обобщи, че за изтеклия програмен период на територията на Русенска област са реализирани 14 екопроекта за над 60 милиона лева. Василева благодари на Борисов, че екоинфраструктурата е приоритет за държавата и посочи, че за общината вече има отделен над милиард за проекти в тази сфера.
На събитието присъстваха кметът на Русе Пламен Стоилов, главният архитект Живка Бучуковска, заместник областният управител Валентин Колев, директорът на ВиК инж.Сава Савов, кметовете на Иваново и Сливо поле Георги Миланов и Валентин Атанасов, директорът на областната дирекция по безопасност на храните Андриан Райков и кметове на села в областта. 
Борисов не пожела да отговаря на репортерски въпроси, като обясни, че ако обърне внимание на медиите, те ще изместят фокуса от събитието, на което е присъствал. Вместо това предпочете да се снима с малки и големи, дошли да го видят на живо.
За пореден път обаче премиерът зачекна темата със санирането на блокове, за което държавата отпуска пари. И с отварянето на темата отново скастри беленската община.
В другите градове вече блоковете са санирани или кипи работа по тях, а в Бяла още няма подадени документи за кандидатстване, посочи Борисов и прикани кмета да се задействат и да започват санирането. Славов от своя страна пък му отвърна, че беленчани били заблуждавани, че ще връщат кредити, ако участват в програмата за енергийно обновяване на домовете си и затова не били активни. Хубаво сте се подвели, затова блоковете ви са така, отсече в отговор премиерът.
След официалната част по прерязване на лентата, Борисов разгледа отвътре пречиствателната станция и отпътува, отново сядайки зад волана.