„Вятър ечи, Балкан стене“, „Жив е той, жив е“ и други родолюбиви песни и маршове изпълни Общинският духов оркестър преди началото на официалната церемония, с която Русе почете падналите в борбите за свобода български герои. С думи на възхита за Христо Ботев, написани от поетите Пейо Яворов и Георги Джагаров, започнаха тържеството актьорите от русенския театър Ясена Господинова и Ивайло Спасимиров. 
С почит се прекланяме пред подвига на Христо Ботев, неговите четници и всички загинали за свободата на България, те се превърнаха в нашата жива съвест, защото ни карат да преосмисляме живота си и да браним доброто име на родината, каза в емоционалното си слово областният управител Стефко Бурджиев. Красивите звучни гласове на ученици, които учат народно пеене в Националното училище по изкуствата при Румяна Русева, огласиха площада с драматичната песен „Айде, слънце зайде“. А след това думата взе омбудсманът Мая Манолова, която бе в Русе за своята приемна вчера следобед. Манолова цитира паметното изречение на Баба Тонка за четиримата й сина и приветства русенци като горди наследници на величавата българка и на поборника Христо Македонски. 
След заупокойната молитва, отслужена от свещеници от митрополията, бяха поднесени венци от институции, училища, партии. Сред гражданите, които положиха цветя пред паметника с лъвовете, бяха генералният консул на Русия Татяна Грушко, председателят на ОбС Христо Белоев, клубът на бившите областни управители и други. След това всички - и участниците в церемонията, и минувачи по площада, застинаха в двеминутно мълчание, докато сирените напомняха за датата - Втори юни, Ден на Ботев и загиналите за България.