В навечерието на 2 юни - Деня на Ботев, в Русе беше открит Мемориалът на загиналите във войните. 
По време на официалната церемония на мястото на бившите казарми на Пети пехотен дунавски полк лентата на новия паметник прерязаха кметът Пламен Стоилов, Васила Илиева, председател на областния съвет на Съюза на ветераните от войните, и майор инж.Димитър Вълков, председател на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса /РСОСЗР/. Мемориалът беше осветен от русенски свещеници. Орнаментиката му включва гилзи от снаряди, Кръст за храброст, щикове и изписаните с бронз имена на загиналите във войните русенци. Сред гостите бяха генералният консул на Русия Татяна Грушко, областният управител Стефко Бурджиев и др. 
В словото си кметът Пламен Стоилов подчерта, че не е случайно, че този паметник се открива на 1 юни - Деня на детето. Щастието на децата днес е възможно, благодарение на загиналите за свободата на България, каза кметът и благодари на всички, които са допринесли, за създаването на паметника.
Емоционални речи произнесоха Иво Антонов от Министерството на отбраната, Васила Илиева, Димитър Вълков и Иван Коев, зам.-председател на националния Съюз на ветераните от войните /СВВ/. Кметът Стоилов получи плакети и грамоти и бе обявен за почетен член на СВВ и РСОСЗР. Поздрав към присъстващите отправи ветеранската вокална група „Дунавски полъх“ с ръководител Вили Икономов. 
В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя, а небето на паметника беше озарено от пищна заря.    У