Работех в Израел и се върнах през 2007 година. Исках да се пенсионирам и да вземам пенсия оттам, тъй като българската ми е 150 лева. Оказа се, че не са ми дали формуляр УП и сега ще потърся съдействие от омбудсмана, сподели една от дамите, която вчера чакаше пред зала 1 на областната администрация, за да се срещне с Мая Манолова. Записалите се граждани за приемната на омбудсмана в Русе имаха проблеми от различно естество, но най-често те се жалваха от съдебната система, имотни измами и доставчици на услуги. 
Основен проблем навсякъде са монополите. Всъщност още на улицата хората ме посрещнаха и първият въпрос беше за ВиК оператора и защо се събира такса общо потребление. Това, което в момента преобладава в жалбите, освен оплакванията от монополни дружества, са оплаквания и от фирмите за бързи кредити, от колекторските фирми, от банките, от частни съдебни изпълнители, каза Мая Манолова. Тя подчерта, че през следващата седмица ще внесе в парламента пакет от закони, които се отнасят до арбитражните съдилища, защото по думите й това са съдилища, в които се създават силните на деня и се осъждат граждани, без те изобщо да са разбрали. 
По повод предложенията на българите в чужбина за промени в Изборния кодекс, внесени от нея в парламента, Манолова заяви, че разчита в пленарна зала депутатите да проявят повече отговорност и чуваемост към исканията на българите зад граница. Това не е просто орязване на изборни права. Това е знак, който те дават изобщо към сънародниците ни в чужбина, посочи омбудсманът. Тя коментира, че вместо народните представители да приобщават българите в чужбина към процесите на обществено-политическия живот, те с още една идея ги отблъскват и демотивират да се върнат в България. 
Освен това ми изглежда достатъчно абсурдно в един и същи закон да се предвижда въвеждане на електронно гласуване след две или три години за всички българи, независимо къде живеят, а в този период да се ограничава създаването на секции. Разбра се, че това не е по финансови причини, защото не може конституционните права да се остойностяват в пари. Не можем да изпълняваме най-евтините конституционни права, а по-скъпите да ги пренебрегваме, допълни още Манолова.
След приемната тя се срещна с областния управител Стефко Бурджиев и с кмета Пламен Стоилов.