В неподозиран капан попаднал на 2 април 2014 година 73-годишният пенсионер от Две могили Иван И., когато на път да засее бостана си бил изненадан от внезапно изскочил на пътя пешеходец. Според шофьора с 53 години стаж зад волана, Асен М. - негов връстник, когото всички знаели като Аликото, се хвърлил нарочно, за да бъде блъснат. Той и друг път правел това и после искал пари от стреснатите шофьори. В случая помолил дядото за 20 стотинки и се усмихнал доволно, след като получил левче. Въпреки това обаче нелепият инцидент изправи пред съда възрастния шофьор, който е обвинен, че не е бил достатъчно предпазлив и поради невнимание и бавни реакции е ударил фатално набора си.
На първа инстанция състав на Русенския окръжен съд оправда пенсионера, като посочи, че формално са налице белезите на престъпление, но Иван И. не е опасен. Заради малозначителността на случая магистратите оправдаха пенсионера, но присъдата вероятно ще бъде оспорена от прокуратурата.
Според обвинението пенсионерът карал своята лада едва с 20-30 км/ч по главната улица в Две могили на път към Батишница, където имало много спрени коли и минувачи. Измежду тях изскочил Аликото, който тръгнал да пресича по диагонал и с гръб към движението. Водачът опитал да го заобиколи, изтеглил се в края на платното, но въпреки това не успял да избегне сблъсъка. Малко след това Иван спрял колата и отишъл да види ударения. Видимо Асен нямал наранявания, затова с помощ от очевидци, бил вдигнат и сложен да седне на тротоара. След като пенсионерът се уверил, че блъснатият е добре продължил по пътя си и заедно със съпругата, дъщерята и внучката си се заели да сеят картофи, арпаджик и чесън. Самият Иван призна, че това му била единствената вина - не трябвало да напуска мястото на инцидента, а да изчака полицаите и лекарите. По-късно пешеходецът, който бил частично вменяем и с психични проблеми, бил приет в болницата и претърпял операция на счупения си десен крак. След интервенцията обаче се обездвижил, не мърдал от леглото, а от залежаването развил инфекция на белия дроб, която се оказала фатална. От пневмонията здравословното му състояние рязко се влошило, спрял да се храни и на 6 юли 2014 година починал в Чилнов.
Според защитата Иван е направил всичко възможно, за да избегне удара, но е нямало как това да стане. А вина за инцидента има блъснатият, чиито черни шеги с хвърлянето по коли били известни на шофьорите и те си отваряли очите на четири, когато го засичали по пътя.