Русенската театрална публика отново получава шанса да се докосне до удивителните стародавни традиции на японското сценично изкуство. На 21 юни в Русе ще гостува японска трупа на театър „Ямамото“, която ще покаже на сцената на Голямата зала в Доходното „Адачи-га-хара“ - класическа постановка на жанра „но“ от 14 век. В превод заглавието означава „Демонът на Адачи“. Пиесата разказва за случайна среща на група планински аскети със самотна старица. В главната роля русенци ще видят известния актьор от школата Кандзе Акихиро Ямамото, който е признат за един от носителите на световното нематериално културно наследство. 
Радостният рядък за русенските ценители шанс се предоставя благодарение на жеста от страна на посолството на Япония в София и фондация „Ямамото Ногадуко“ и със съдействието на русенския театър и с финансиране на Японската фондация. Трупата минава през Русе на връщане от гастрол в Румъния, където спектаклите й преминават при неспирен аплауз. Впрочем, входът за спектакъла ще бъде свободен, което е допълнителен подарък за публиката в Русе. 
През юни програмата на ДТ „Сава Огнянов“ радва русенци с още три гостувания - на 8 юни идва Театърът на армията със спектакъла „Жената от морето“ на Ибсен, на 9-и Сатирата представя култовата комедия „Рейс“ на Станислав Стратиев, на 22-ри Младежкият театър ще покаже „Любовна песен“ от Джон Колвенбак със Силвия Лулчева. 
Всъщност, театралният юни за Русе започва с една предпремиера на 7-ми - „Жулиета“ на румънския автор Андраш Вишки. Постановката е на Боян Иванов, сценографията - на Елица Георгиева, в ролите на трите жени, които споделят своите любовни изповеди, участват Петя Венелинова, Ясена Господинова и Ралица Константинова. Същинската премиера ще излезе на сцена през есента, уточниха от театъра. Оттам напомниха, че на 17 юни за последно се играе пиесата „Службогонци“ с Николай Урумов. 
А от 25 до 28 юни ще се проведе поредната Европейска театрална работилница. Тази година в нея участват два румънски театъра и русенските домакини. На 25 юни театър „Одеон“ ще представи „Времето е спряло“ от Доналд Маргулис. Театър „Маска“ на 26 и 27 юни от 18 ч ще радва русенци с театралните импровизации на своите маскирани актьори, първия ден от 20.30 ч ще покаже своя „Помпей“, а на 27-и в същия час русенци ще видят авторския проект на режисьора Михай Маламаре „Стената“. На 28- русенската трупа играе „Господин Балкански“.