Две изложби, посветени на Първи юни, ще покажат талантите на русенски деца днес в библиотека „Любен Каравелов“. В 10 ч в Детския отдел се открива експозиция на детски рисунки „Различни и равни“, която се осъществява в партньорство със студенти от едноименния клуб в Русенския университет. Половин час по-късно в градината пред библиотеката ще бъдат подредени комикси на момичета и момчета от детска градина „Пролет“ и основно училище „Иван Вазов“. Втората изложба е в рамките на проект, с който РБ „Любен Каравелов“ спечели финансиране от Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата.  
От 11 ч в зала „Изкуство“ започва първоюнско парти с участието на ученици от класовете по туристическа анимация в Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“. Младите аниматори вече няколко години поред са партньори в детските инициативи на библиотеката. 
С много събития е наситена програмата на регионалната библиотека за целия юни. В първите дни започват дейностите от три проекта, свързани с децата. Единият се нарича „Мейкърспейс - Фабрика за идеи, знания и мечти „Русе и децата“ и е спечелил финансиране от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. 120 деца и младежи от 7 до 14-годишна възраст ще преминат през ваканцията обучение в 4 творчески ателиета, за да се научат да изработват програми, с които да визуализират своите идеи, обясни директорката на РБ Теодора Евтимова. 3D принтер и 3D скенер ще бъдат в услуга на децата, за да могат да видят реалния продукт, който са замислили и обработили по специален начин. Тази съвременна методика се използва в медицината, архитектурата, техниката, обясни Евтимова, като посочи, че проектът „Мейкърспейс“ ще помогне и за професионалната ориентация на учениците.