Знаци за ограничаване на скоростта на движение до 40 км ще бъдат поставени на критичния участък в Червена вода, който е част от пътя Русе-Кубрат. В момента по закон допустимата за движение скорост в населено място е 50 км. До тази мярка се стигна след многократните тревожни сигнали на жителите на селото за кошмарното движение, след като от близо месец тировете и автобусите преминават през Червена вода заради ремонта на Писанския мост. Това съобщи за „Утро“ зам. областният управител Валентин Колев, който вчера бе част от специалната комисия, която направи оглед на проблемното трасе. Във вземането на решението за ограничаване на скоростта чрез поставянето на обозначителни табели, освен Колев, участваха и представители на Областното пътно управление, ОД на МВР, общината и експерт от областна администрация.  
Предстои кметът на Червена вода Румен Русев да изготви необходимата документация, която да бъде внесена в общината, а комисията по организация и безопасност на движението да вземе решение за поставянето на табелите. Те ще бъдат две - в началото и в края на населеното място, а вечер ще бъдат осветени, за да е видно за водачите ограничението в скоростта, обясни Колев. Той допълни, че е обсъдена и възможността за поставяне на ограничителен знак за скоростта по пътя за Николово. На този етап няма да бъдат поставени камери, тъй като това е продължителен процес, за който има много изисквания, а и е необходим ресурс, отбеляза още зам. областният управител.  
След протеста на жителите на Червена вода и блокадата на пътя миналата седмица те са категорични, че ще организират и втори протест веднага, когато започне жътвата, защото тогава трафикът ще е още по-натоварен. Червена вода е едно от малкото населени места, през които преминава целият поток от автомобили. Затова основната цел на хората е да се изгради обходен път, който да облекчи движението по главната пътна отсечка. 
Предвидено е ремонтът на Писанския мост да приключи на 7 август, като при възможност изпълнителят ще го завърши и по-скоро.