България е на 50-о място по конкурентоспособност на икономиката измежду 61 държави, включени в ежегодната класация на IMD World Competitiveness Yearbook 2016 г. Швейцарската изследвателска организация публикува изследването си от 1989 г. насам.
С позицията си България се измества напред с пет места спрямо миналата година, когато беше на 55-а позиция. Класацията се базира на анализ на над 340 критерия, получени от четири основни фактора: икономически показатели, представяне на правителството, бизнес ефективност и инфраструктура. 
Според данните, България се представя най-добре от гледна точка на представянето на правителството, като по този показател заема 33-та позиция.
Бизнес ефективността е показателят, по който България се представя най-зле - 54-то място. В рамките на този критерий обществената рамка получава най-добра оценка - 42-та позиция в света, но от гледна точка на финансите страната е почти на дъното - 57-то място.
 В изследването за тази година има забележителни промени. САЩ, които през последните три години водеха в класацията, вече са на трето място. Като най-конкурентоспособна е определена икономиката на Хонконг, на втора позиция е Швейцария. В челната десятка влизат още Сингапур, Швеция, Дания, Ирландия, Холандия, Норвегия и Канада. Германия отпада от лидерите и вече е на 12-то място.