Индексът на цените на хранителните продукти записва трета поредна седмица с намаление. Стойността му вече достига 1,312 пункта, съобщи Държавната комисия за стокови борси и тържища. 
От данните на институцията се вижда, че през изминалата седмица храните, търгувани на едро, поевтиняват. Тенденцията се наблюдава от 9 май насам. Най-значимо поевтиняват плодовете и зеленчуците. През изминалата седмица цената на пресните картофи е намаляла с 15% до 0,85 лева на едро. Оранжерийните домати са поевтинели с 15% до 1,55 лева, а вносните домати - с 6,2% до 1,22 лева.
Оранжерийните краставици са загубили около 9% от цената си и по борсите се продаваха за 1,37 лева за килограм.
С 13,5% пък поевтиняват черешите и цената им вече е 3,60 лева, става ясно още от данните на комисията. Другите сезонни плодове като ягодите също поевтиняват - с 6,7% до 2,38 лева за килограм на едро.
От статистиката обаче се вижда повишение, макар и минимално, на цените на млечните продукти и на пилешкото месо. Пилешките бутчета например са поскъпнали с 1,7 на сто до 2,53 лева за килограм.
Най-голямо е изменението в цената на брашното - с 2,5% до 0,82 лева за килограм. В същото време цената на захарта продължава да върви надолу - с 1,4 на сто през изминалата седмица до 1,41 лева за килограм на едро.