Лъжата, че е спечелил обществена поръчка за доставка на брашно на военните поделения в Елхово и Средец, била успешно и естествено користно прокарана от бизнесмен. С измислиците той убедил шефовете на беленската „Алимет“ ООД, че е сериозен играч и иска да купи от тях 60 тона брашно. Двамата управители не заподозрели нищо нередно и с радост приели бъдещото сътрудничество. Накрая обаче се оказало, че са завлечени и не получили нито стотинка за доставките с брашно. Нещо повече - не успели дори да се свържат по телефона с партньора си.
Измамата започнала през юли 2008 година, когато Иван К., като управител на пазарджишката „Деница-93 ИК“ ЕООД, седнал на преговори с шефовете на беленската фирма. Съдружниците Александър А. и Мариета Н. повярвали на сладкодумния бизнесмен и сключили договор за доставка на 60 тона брашно. Спазарили цена от 54 стотинки на килограм. Още същия ден била натоварена и първата партида от 7508 килограма. На следващия ден тръгнал и втори камион с приблизително същото количество. Когато дошъл ред на третия транш, а по сметката на беленската фирма нямало преведен нито лев, съдружниците дали заден. Получили обаче извинения от Иван, който се оправдал, че от военните поделения не му били превели никакви пари за предаденото брашно, а той към него момент не разполагал с никаква сума. Помолил да бъдат натоварени още два камиона, а след като от армията му пуснели парите, той щял да извърши веднага паричен превод към Бяла. Това успокоило съдружниците и те отново му се вързали, като натоварили поредна партида брашно за над 4000 лева. Така в рамките на една седмица „Алимет“ олекнала с общо 60 008 килограма брашно на стойност 32 464.80 лева.
След като изминали предвидените в договора 15 дни за извършване на плащане, а такова нямало, Александър опитал да се свърже с пазарджишкия бизнесмен на телефоните, които той бил оставил за контакт. Единият от тях обаче се оказал перманентно изключен, а на другия отговаряла непозната жена, която казвала, че не познава такова лице, след което затваряла. И тъй като попаднал в задънена улица, беленският мениджър подал жалба в прокуратурата. 
Не след дълго полицията стигнала до Иван, който започнал да се издължава с дребни суми. Като теглили чертата обаче, се оказало, че за 2 години той е върнал едва 1100 лева. На всичкото отгоре, когато ножът опрял до кокала, измамникът започнал постъпления за прехвърляне на очернената му фирма. Намерил дори желаещ да я купи, но след като направил справка, че дружеството виси с общо 80 000 лева, бъдещият бизнесмен се отказал от сделката.
В крайна сметка 8 години по-късно хитрият фирмаджия се изправи пред състав на Районния съд в Бяла. На първа инстанция той бе сурово наказан на 2 години строг затвор. А заради предишната си условна присъда бизнесменът ще трябва да излежи още 1 година и 8 месеца зад решетките. Отделно ще трябва да върне и останалите 29 964.80 лева на завлечената беленска фирма.
Безспорно е установено, че никаква обществена поръчка за доставки на армията не е имало. Следователно, още в момента на сключването на сделката Иван не е имал възможност да изпълни задълженията си, тъй като не разполагал с пари и възможност да ги набави чрез търговската реализация на брашното. И не само че е нямал възможност да изпълни договора си с „Алимет“ ООД, но и нямал въобще такова намерение, посочиха в мотивите си беленските съдии. Присъдата обаче е само на първа инстанция.