На година и половина затвор при общ режим и 4000 лева глоба бе осъден заловеният с марихуана и амфетамин за над 2000 лева Ю.Д. Той обаче твърди, че наркотиците са му били подхвърлени и няма нищо общо с тях, затова спорът вероятно ще продължи и на по-горни съдебни инстанции.
Случаят е от 10 февруари 2015 година, когато полицаи претърсиха колата на мъжа насред ул.“Тича“ - точно до заведение „Жорела“. Още тогава зрелищният обиск на спрялото „Ауди А6“ събра очите на минувачи и в интернет бързо се разпространиха снимки от мястото на събитието.
Впрочем униформените имали предварителна информация, че в претърсената кола се возят не само трите деца и близките на шофьора, а и наркотици. Причината - мъжът знаел, че ако не погазва пътните правила, полицаите нямат право да го спират за проверка. Рано сутринта на 10 февруари обаче униформени от Второ районно били до дома му в района на СОУ „Олимпи Панов“, засекли оперативно интересната кола и тръгнали след нея. И когато аудито спряло точно до „Жорела“ и човекът зад волана влязъл в заведението, полицаите паркирали до колата му. След като проследеният се върнал, униформените му се представили и попитали дали в колата му има забранени предмети. Той бил категоричен, че е чист като сълза и ги поканил да претърсят автомобила. И докато служителите на МВР ровили, открили в задната част под шофьорската седалка найлонов плик. На въпроса къкво има в него проверяваният възкликнал: „Какви са тези 200 грама марихуана!“. Малко след това извикал: „Оле, има и бяло!“, макар че самите проверяващи още не били забелязали наличието и на друг наркотик. Тогава мъжът разбрал, че е загазил и започнал нервно да звъни по телефона.
Пред съда той изтъкна, че неслучайно по пликовете с наркотици липсвали отпечатъци - от това било ясно, че дрогата е подхвърлена в колата му от недоброжелатели. На първа инстанция обаче съдът не прие тази теза. Отделно неговите близки му направили мечешка услуга, като казали, че освен аудито той има и джип „Порше“, който обаче не е посочен в декларацията му за имотно състояние.
Впечатление направи, че въпреки чистото съдебно минало хванатият с 64 грама марихуана и 35 грама амфетамин бе наказан с ефективна присъда. Съдът на първа инстанцият отчете, че има основания подсъдимият да бъде наказан условно, но тъй като дрогата у него е била в състояние да стигне и навреди на много хора, той не заслужава снизхождение. Отделно условната присъда щяла да засили чувството за безнаказаност у него.