Състезание с радиоуправляеми хеликоптери, които са най-трудните за управление и изпълняват по-сложни маневри от истинските хеликоптери, ще бъде сред най-атрактивните демонстрации в разнообразната програма на 10-тото авиорали. То е с формат тип шоу и ще се проведе през уикенда на летището в Щръклево, като от 11 до 19 часа в съботния ден през 5 минути зрителите ще наблюдават стартирането на нов клас, а в неделя състезанията ще са до 13 часа, като след това предстои награждаване. Това съобщи на пресконференция вчера председателят на спортен моделен клуб „Приста“ Явор Йотов. Клубът е организатор на събитието с финансовата подкрепа на общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. 
Русенци ще станат свидетели и на новия и бързо развиващ се спорт - скоростни надбягвания с дронове, които се управляват дистанционно чрез видеоочила и камера на борда. Предвидени са и прелитания над летището с два балона, като единият ще е статична атракция. Присъстващите, любопитни да станат свидетели на тези уникални полети, ще могат да ги наблюдават при пълна безопасност. Ще има сериозен контрол от опитни хора, които професионално се занимават с авиация повече от 10 години, уточни Йотов. 
Атрактивно ще бъде и представянето на осмокласничката Никол Павлова от Математическата гимназия, която ще се включи в дисциплината въздушен бой. При нея на самолета се прикача лента, а противникът трябва да я отреже с витлото на самолета си и да кацне здрав. Самите модели пък се движат в кръг, а скоростта варира от 130 до 180 км, обясни момичето, което от три години се занимава с авиомоделизъм. 
В авиоралито ще се включат около 50 участници от цялата страна и от Румъния, които имат дългогодишен опит. Те ще представят още полет по гръб, на нож, махало, а освен всички атрактивни състезания зрителите ще могат да получат полезна иформация, свързана с тяхното хоби, професия или законодателство и регламенти. Това ще бъде среща, на която да се видят нагласите и желанията на участниците, които искат думата им да бъде чута, посочи още Йотов.