С хъс над 50 жители на Червена вода протестираха вчера срещу тировете, които преминават през селото заради ремонта на Писанския мост. Те блокираха за 15 минути движението по пътя Русе-Кубрат привечер и развяха знамена, а подкрепа в действията им оказаха представители на ВМРО, сред които и общински съветници. Основната цел на протестиращите е да се изгради обходен път, който да облекчи движението по главната пътна отсечка. Заради бързото вдигане на блокадата това не доведе до образуването на колони от автомобили.  
„Движението е кошмарно. Средно на ден минават 200 автобуса, от които 80 спират в Червена вода като задължителна спирка. Кошмарно е за живеене, оградите на къщите ни пропадат и затова настояваме за среща с Лиляна Павлова или Бойко Борисов. Нека дойдат и видят как живеем в Червена вода“, каза Милко Даскалов, който е един от организаторите на протеста. 
Хората в селото са категорични, че преди да се пусне трафикът на тежкотоварните камиони през Червена вода е трябвало пътят да се преасфалтира. 
„Задължително искаме да се ограничи скоростта на движение, тъй като се оказа, че на този етап няма как да се поставят камери“, коментираха още червеноводчани. Те са решили да организират и втори протест след петнайсетина дни, когато започне жътвата, защото  тогава трафикът ще е още по-натоварен и положението ще стане абсолютно непоносимо. 
„Когато два тира се разминават, все едно има земетресение. Те минават на половин метър от пейките пред къщите и буквално могат да пометат човек. Едва когато стане белята обаче, висшестоящите ще се разтичат“, каза Иванка Стоянова. 
Бившият кмет на селото Васил Пейков също бе сред протестиращите, като сподели, че Червена вода е едно от малкото населени места, през които преминава целият поток от автомобили и задължително трябва да се намери вариант за обходен маршрут на товарните автомобили. 
Междувременно вчера предиобед жителите на Червена вода се срещнаха с областния управител Стефко Бурджиев, за да обсъдят как да се реши проблемът, а в дискусията участваха шефът на областното Пътно управление Ростислав Стефанов, зам.-кметът на Русе Наталия Кръстева, кметът на селото Румен Русев и началникът на сектор „Пътна полиция“ Румен Кръстев. 
На срещата хората от селото внесоха писмо до Бурджиев, с което освен за изграждането на околовръстен път настояват и за ограничаване на скоростта на движение, както и за ремонт на настилката по пътя Русе-Кубрат. Писмото е съпътствано от подписка на близо 150 семейства, които искат и ремонт на пътя Червена вода-Ветово.
Предстои специална комисия да направи оглед на проблемното трасе с цел да се ограничи скоростта на движение, като ще бъдат поставени нови пътни знаци и обозначителни табели, решиха участниците в срещата вчера. Ще се отдели и специално внимание на отсечката Ветово-Сеново, за да не се допускат пътни произшествия. Освен това областният управител и шефът на Пътното ще подготвят писмо до директора на Пътната агенция, с което да предложат цялостното преасфалтиране на главната пътна отсечка Русе-Кубрат да се осъществи като част от дейностите по ремонта на Писанския мост. 
Предвидено е ремонтът на Писанския мост да приключи на 7 август, като при възможност изпълнителят ще го завърши и по-скоро.