Невръстни археолози на няколко пъти откриваха и преоткриваха „находки“, като си помагаха с металотърсач. Това стана в Нощта на музеите и галериите, в която Русе се включи за пореден път, като Историческият музей отново широко разтвори вратите на основната си сграда и на Лапидариума. Специалистите от музея периодично връщаха в пясъчника „откритите“ от хлапетата парчета от делви, за да може и други малки археолози да изпитат тръпката на откривателите. Низане на мъниста, изработване на динозавър от пластмасови бутилки и други забави радваха децата, а по-големите разглеждаха с интерес експозициите. Имаше и разочаровани русенци, които бяха решили, че в тази Нощ ще бъдат отворени до късно всички музеи в Русе. Интересни презентации /като увлекателната на Деян Драгоев за образите на римски императрици върху монети/, музикални и поетични интерпретации, познавателни беседи и концерт на крепостта Сексагинта Приста допълваха музейната програма. 
Художествената галерия посрещаше вечерните си посетители с разкрасена мозайка на влизане в сградата. В късния следобед деца и младежи се бяха включили в пърформанс, който им донесе куп емоции, а след него остана оцветена с различни цветове пътека, тук-таме изпъстрена с отпечатъци на длани. Този „вход“ отвеждаше русенци към друг пърформанс - на известния с нетрадиционните си идеи Расим - Красимир Кръстев. Лежанка, велоергометър, боксови ръкавици, каски, маратонки и други атрибути на фитнес заниманията въвеждаха зрителите в темата, обединяваща спорта и изкуството. 
17 събития предложи на русенци библиотека „Любен Каравелов“ в Европейската нощ на музеите. Мозайка от творчески срещи, уъркшопи, демонстрации привличаха разнородна публика в сградата на библиотеката и в градинката пред нея. Деца от клуба по у-шу и тай чи показаха миниспектакъл „Тайните на Шаолин“, самодейци от Средна кула и Басарбово направиха ревю на народни носии, а куп емоции предизвика изложение на самолетни модели. На специален интерес се радваше изложбата „С високо чувство на отговорност“, в която специалисти от библиотеката бяха събрали панорама на русенската икономика от втората половина на 20 век - снимки, заводски вестници, които припомняха, че Русе е бил един от промишлените центрове в държавата. На друг щанд пък бяха извадени българските модни списания от миналия век - „Лада“, „Божур“ и други издания, които предизвикваха носталгични усмивки. На тротоара навън бяха разположени стативите на участниците в ателието Street Art, в което се включиха и художници, и любители, а литературните презентации периодично събираха ценители на писаното слово.