Оркестърът на Русенската опера под диригентството на директора Найден Тодоров бе избран да направи премиерното изпълнение на най-новата българска творба за хор и оркестър „Асеневци“. Произведението е на един от най-своебразните и впечатляващи съвременни български музиканти - Николо Коцев. А изпълнението изправи на крака публиката във Велико Търново, където се състоя премиерата. Това бе финалът на празничната церемония в старопрестолния град, посветена на 24 май. 
Творбата „Асеневци“ разказва в 17 минути и половина на езика на музиката една вълнуваща страница от родната история - времето на Второто българско царство. Изпълнението бе съпроводено и с филм за династията Асеневци. Николо Коцев и Найден Тодоров и друг път са работили заедно и ползотворното им сътрудничество ражда идеята „Асеневци“ да бъде изпълнена от русенския състав.
Концертът включваше също изпълнение на оперни арии от френски и италиански композитори от солистите на Русенска опера сопраното Мария Цветкова и баса Пламен Бейков. Пред БГНЕС Найден Тодоров признава, че той от дете обожавал историята и конкретно периода на Асеневци.