Русе отдавна не беше виждал такова хилядно множество да се стече на централния площад и да запее Химна на българската просвета. Почти всички русенски училища и някои детски градини изпратиха на градското тържество свои представителни групи, които се отличаваха с униформите на учениците и с разветите знамена на школата. Децата и техните преподаватели потеглиха в два лъча - от площад „Батенберг“ и от Паметника на Альоша, и се срещнаха на стълбите пред сградата на общината. Там бяха и областният управител Стефко Бурджиев, кметът Пламен Стоилов и неговите заместници, представители на различни институции. 
Тържеството започна с химна, чийто текст Стоян Михайловски е написал като учител по френски в русенската Мъжка гимназия през 1892 г., а 9 години по-късно Панайот Пипков създава в Ловеч музиката. Химнът прозвуча в изпълнение на Духовия оркестър и русенски хорове, а към тях още от първия куплет се присъединиха учениците, след тях и много от възрастните на площада. 
С две композиции се представи градският мажоретен състав към Общинския младежки дом. За него бе съобщено, че е възроден след „четвъртвековна пауза“ и му е дадено „магнетичното“ име „Екстрийм“. Впрочем, никой от запитаните в импровизирана анкета на „Утро“ не успя да си спомни кога и дали е имало градски мажоретен състав в Русе, още повече в споменатия период и малко преди него - времената на поли до коляното, фанфарните училищни оркестри и „съчетания с воали“. Истината е, че вчерашните девойчета в бяло-сини костюми и също такива пухкави помпони изглеждаха добре и внасяха свежо настроение в празника, без да придиряме дали това е в родните традиции. 
Кметът Пламен Стоилов приветства присъстващите и поздрави всички ученици, учители, дейци на просветата, науката, културата и изкуството с „най-хубавия, най-истинския, най-обичания, най-българския празник - 24 май“. След неговото поздравително слово започна концерт на талантливите деца от Общинския детски център за култура и изкуство и състави на русенски училища.