12 са тазгодишните носители на наградата „Русе“, които снощи получиха отличието на специална церемония в Голямата зала на Доходното здание. Това бе и кулминационната точка в тържествата по повод Деня на българската писменост и духовност. В концертната програма взеха участие музиканти, артисти, танцьори и талантливи певци, които бяха аплодирани от публиката в залата. 
Наградите в раздел „Образование и наука“ връчи председателят на Общинския съвет проф.Христо Белоев. В категорията „Основно и средно образование“ приза получи преподавателката по физика и астрономия в Математическата гимназия Даниела Иванова, старши учител. Колективната награда бе дадена на педагозите от СОУ за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“, а приза за екип получи учителският екип на СОУ „Васил Левски“. Награда „Русе“ за цялостен принос в основното и средното образование бе присъдена на директорката на СОУЕЕ Добромира Николова. 
В категорията за висше образование и наука наградата взе доц.д-р Емил Трифонов от Русенския университет. За цялостен принос наградата бе връчена на проф.д-р Тодорка Стефанова, която доскоро бе декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи. 
В раздел „Изкуство и култура“ наградите бяха връчени от кмета Пламен Стоилов. Приза за литература взе Веселина Антонова, за сценични изкуства - Илия Деведжиев, за изобразително изкуство - художничката Златка Стойкова, за архитектура - арх.Цвети Русинов. Актьорът от драматичния театър Любомир Кънев получи отличието за цялостен принос, а екипът на историците от Историческия музей стана носител на колективна награда „Русе“ за експозицията в къщата-музей „Баба Тонка“.
Връчени бяха и три награди „Студент на годината“ - получиха ги студентите от Русенския университет Жоро Жеков, специалност „Информационни и комуникационни технологии“, Нели Маркова, специалност „Мениджмънт“, и Атанас Корабов от електрофакултета.