Истински екшън разтърсил Бръшлен на 29 ноември 2014 година, а героят в него - 53-годишният Юлиян П., се сдоби с 6 обвинения за това, че арестувал полицаи в собствения си дом, не им позволил да си тръгнат и гърмял с пистолет по къщата на неприятен съсед, когото заплашил с убийство по телефона. Юлиян не се признава за виновен, като според защитата му въпросната вечер той е имал гости, не е излизал от къщи, а кой е стрелял по комшиите - не било ясно. Отделно полицаите далеч не били задържани насила в дома му, а просто Юлиян си изгубил ключовете в суматохата и нямало как да им отвори. Поне тази версия лансира съпругата му Лариса. Какъв е прочитът на историята на самия изправен на съд мъж, предстои да разкаже самият той в следващо съдебно заседание.
Впрочем все още остава неясно защо се е стигнало до стрелбата. Семейството на Марийка и Тодор се разбирало с наскоро заселилия се в Бръшлен Юлиян и дори му давали строителни материали, докато си прави ремонта. Изненадващо обаче на 29 ноември 2014 година след 22 часа мобилният телефон на Тодор звъннал и тъй като мъжът спял, вдигнала съпругата му. Отсреща Юлиян й се изрепчил, че ще застреля съпруга й и дори заплашил, че ще дойде пред тях с джип на Гранична полиция. Причината - бил чул, че Тодор говорел против него, и това никак не му харесвало, сочи прокуратурата в обвинителния си акт. Няколко минути по-късно Марийка събудила мъжа си и тръгнала да му разказва за фрапиращите закани, когато Юлиян вече бил спрял пред къщата им, започнал да форсира карания от него „Форд Фокус“ и гръмнал с пистолет във въздуха. Семейството се успокоило, тъй като след това комшията си тръгнал, но след няма и 15 минути отново се върнал, гумите на колата отново засвирили, отворил прозореца на форда и през него извадил пистолета. Мишената му била прозореца на спалнята, където били възрастните хора, стрелял два пъти по него, но те клекнали и успели да се спасят. В началото семейството приело среднощните изпълнения като безвкусна шега, но след стрелбата по тях се стреснали и звъннали на кмета. Оттам подали сигнал на спешния телефон 112 и в дома им пристигнал полицейски екип от Сливо поле.
Като чули за преживяното от уплашените хора, униформените решили да проверят дали действително соченият от тях за нападател Юлиян е замесен. И отишли до дома му, където мъжът и съпругата му имали гостенин. Там вече се развил истинският екшън. Първоначално добре почерпеният Юлиян поканил полицаите учтиво в дома си, като дори им предложил да ги почерпи с нещо. След като  започнали да задават въпроси и поискали документите на госта Марин А., домакинът откачил, светкавично сменил добрия тон, станал агресивен и започнал да се кара на полицаите, че са влезли неправомерно в дома му и са злоупотребили с гостоприемството му. Възпротивил се на всички техни действия, а като за капак им заявил, че няма да излязат от къщата му, а от утре щели да бъдат уволнени и нямало да стъпят на работа. Предупрежденията, че с държанието си прекрачва закона и това не е в негов интерес, въобще не трогнали подпийналия мъж. В крайна сметка отключил вратата на къщата, но в същото време побягнал и заключил външната метална врата и отново им заявил, че няма да могат да излязат навън. Трябвало много да му се молят, за да склони да ги пусне. А на молбите на жена си да спре с цирковете Юлиян я обидил и й се скарал, че защитава полицаите вместо него. В крайна сметка в суматохата отключил и външната врата, след което мъжът бил задържан. По време на ареста му обаче той продължил безцеремонното си поведение и подканял съпругата и госта си да бият униформените, за да може той да се измъкне.
Вчера в съдебна зала бяха разпитани повечето свидетели по делото, които потвърдиха обвиненията на прокуратурата. Единствено съпругата на Юлиян изложи различна версия в негов интерес. Предстои през юли да бъде разпитан и гостенинът на сочения за стрелец, който бе глобен с 50 лева заради неявяването си вчера без уважителни причини, а отделно съдът сметна, че трябва да бъде доведен принудително с помощта на полицай. Разпитан ще бъде и единият от противозаконно задържаните полицаи.