Близо 3 килограма златни и сребърни бижута ще предложи на публична продан офисът на НАП в Русе. От 26 до 31 май купувачите могат да ги разгледат, след предварително съгласуване с водещия продажбата, като в този период подадат и своите ценови предложения и заплатят депозит за участие, а отварянето на офертите е на 2 юни 2016 г.
Засиленият митнически и фискален контрол по границите принуждава търговците да намалят опитите си за контрабанда на изделия от благородни метали, което вдига пазарните им цени, но прави много изгодни търговете на НАП за конфискувани бижутерски стоки. Това предопределя и очаквания голям интерес към предстоящата публична продажба с тайно наддаване, коментират от ведомството.
Едната тръжна група съдържа 212 бр. с общо тегло от 619 г златни пръстена, брошки и висулки и още 170 бр. сребърни пръстена, гривни и висулки с общо тегло 923 г с проба 925. Началната цена за наддаването е 19 069 лв.
В другата група са включени 160 бр. ланци и гривни от 14-каратово злато с общо тегло 950 г. и 318 бр. сребърни обеци и ланци с общо тегло 620 г. Наддаването за тях ще почне от 28 876 лв.
Привлекателното и в двете групи е възможността за бърза търговска реализация на изделията, чиито грамаж е в най-търсения от клиентите сегмент от 3-4 г за обеците и висулките и 6-8 г за гривните и ланците.
До участие в търга се допускат само кандидати, които са вписани във водения и поддържания от МФ публичен регистър на лицата, които осъществяват сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия с и от тях по занятие, съгласно чл.13 от Валутния закон.