Пясъчни пирамиди високи по 3 метра се подготвят на кея от 700 т пясък. От тях участниците във второто издание на Пясъчния фестивал, който започва на 26 май и ще продължи до 4 юни, ще ваят на тема „Спортна слава, световни и олимпийски символи“, посветена на 2016 година, в която Русе е европейски град на спорта. Скулпторите ще сътворят водни спортове, тенис, хокей, конна езда, художествена гимнастика, фигурно пързаляне, футбол и сумо. Участниците са Сударсан Патнайк от Индия, Дютераж Беноа от Франция, Александър Книш от Русия, Андраш Виски от Унгария, Андрей Молоков от Чувашия, както и Даниел Кънчев от Русе, Светлозар Лисичков от София и Калоян Тодоров от Бургас. Кoнсултанти на феста са руснакът Руслан Коровков и украинката Ирина Тафлевская, които курират и ледения фестивал в Русе. 
Ruse Sand Fest 2016 предвижда и пясъчна академия за млади скулптори, които ще изработят по-малки пясъчни фигури също на тема спорт. 7 детски градини пък са заявили участие в пясъчната работилница за деца, като 4 ще правят пясъчна мозайка с логото на кампанията „Русе - европейски град на спорта“. Децата ще творят на 4 юни от 10.30 ч, тях и зрителите ще забавляват талантите на Общинския детски център за култура и изкуство, Бате Енчо и певицата Росица Кирилова.   
Организаторите са замислили пясъчен бар, който ще работи на кея от 26 май. Официалното откриване на феста е на 27 май. Церемонията по награждаването е на 3 юни от 19 ч заедно с концерта „BG рок легенди“ с участието на Йордан Караджов от „Сигнал“, Стенли от „Тангра“, Милена Славова, Валди Тотев от „Щурците“ и Дичо от D 2.