Поверителен доклад на Берлин предупреждава за организирано пренасочване на бежанския поток към България. Това съобщават две големи германски медии, които имат достъп до доклада. Ето какво се казва в него:

Масовият „Билдцайтунг” се е добрал до нов доклад на германското правителство, озаглавен „За развитието на ситуацията с мигрантите в България”. Докладът, който е поверителен, бил изготвен от структурата „Общ център за анализи и стратегии относно нелегалната миграция”, в която участват германската полиция и германското разузнаване BND. Авторите му предупреждават, че бежанският поток се пренасочва: „В резултат от мерките в Егейско море каналджийските групи все по-силно се съсредоточават върху маршрута от Турция през България и сухопътен преход към Западна Европа”. Там вече от години действали съответните организирани структури, пише в доклада според „Билд”. В случай, че бежанският поток наистина се пренасочи, българската полиция, която и без това страдала от „липса на средства и персонал”, можела да се окаже „за известно време отвъд границите на възможностите си”.

Същият доклад цитира и информационният тв-канал ntv. „България продължава да демонстрира политическа решителност да се противопостави срещу евентуалната промяна на маршрута и срещу трафикантската престъпност”, пише в доклада според ntv. Но ако се отчете броят на мигрантите в страната, очевидно там съществуват „значителни пропуски при контрола на влизащите” и „засилена активност на каналджиите”, съобщава ntv и цитира данни, изнесени от вътрешната министърка Румяна Бъчварова, според които през първото тримесечие на 2016 година притокът на мигранти в България е спаднал с 30% спрямо предишната година. От 1 януари до 31 март 4 202 души са поискали статут на бежанци в България. „Но колко бежанци са се опитали да напуснат най-бедната държава в ЕС и да се отправят към Средна Европа - това не се съобщава”, коментира телевизионният канал.

В тази кореспонденция се казва още: „След затварянето на тъй наречения Балкански маршрут и след мерките, предприети в Егейско море, трафикантите търсят нови пътища към ЕС. Броят на нелегалните мигранти в България расте вече от месеци. Правителството в София все по-осезаемо се чувства изоставено от ЕС. Оградите по границите с Турция и Гърция не предоставят достатъчна закрила, казват в София. Въоръжени граждански отряди вече тръгнаха на лов за бежанци, а в отговор на усиления вътрешнополитически натиск българското правителство оповести издигането на още огради.”

И в „Билдцайтунг” става дума за новите огради и „ловците на бежанци”. Щефан Майер от ХСС казва пред вестника следното: „Сега София е длъжна ефикасно да охранява външната граница на ЕС. В краен случай може да помогне агенцията на ЕС „Фронтекс”."

Преди два дни пак „Билдцайтунг” публикува голям репортаж с текст, снимки и видеоматериал, разказващ за групите доброволци, които преследват бежанци в България. Главни действащи лица в репортажа са трима души с маски и с български трибагреници по дрехите си. Очевидно коментирайки тази публикация, евродепутатът от германския ХДС Елмар Брок казва пред „Билд” следното: „В държава от ЕС са недопустими такива частни граждански отряди, които излизат на лов за бежанци”.

"Българските граничари ни набиха, взеха ни всичко и ни върнаха обратно"

И вестник „Ди Велт” пише за тормоз срещу бежанците в България. В случая обаче извършители са не гражданските отряди, а полицията. В голяма статия за новите бежански маршрути вестникът между другото преразказва различни лични истории: „Когато за пръв път преминал българската граница, Ажуб Хан бил подложен на побой и върнат обратно. Българските граничари „ни набиха, взеха ни парите и телефоните, дори храната и дрехите, и ни прогониха обратно”, разказва мъжът. Младият афганистанец бил залавян четири пъти, преди на петия да успее да влезе от Турция в България. „Веднъж извадихме късмет, защото в патрула бяха включени и германски полицаи. Вярно, че пак ни върнаха в Турция, но поне не ядохме бой от българите”, казва Ажуб Хан пред „Ди Велт”.