Цял ден вчера над 150 служители на русенската шивашка фирма „Карина“ преграждаха пътя на багерите, за да не позволят разпореденото от поделениeто на Дирекцията за национален строителен надзор разрушаване на изграден без необходимите разрешителни път. В подкрепа на служителите на РДНСК бяха пратени първо десетина полицаи, после броят на униформените се удвои. Стигна се и до кратък сблъсък, след като полицията пробва да изтика импровизираната блокада. Възрастен портиер на фирмата бе съборен и ожули лакътя си, една жена бе откарана в болница след като й прилоша и се свлече на земята.  За щастие конфликтът не можа да доведе до нищо по-сериозно. В късния следобед разрушаването на пътя все пак започна, а операцията ще продължи и днес.
Всъщност да се нарече спорния строеж „път“ е доста пресилено. Става въпрос за бетонирана ивица с дължина около 70 метра, минаваща около сградата на „Карина“ и излизаща на пресечка към бул. „Хр. Ботев“. Направена е още през 2010 г., за да не се калят работещите във фабриката и идващите в нея клиенти. Тя не пречи на никого и се ползва и от други фирми от околността и живеещи в региона граждани. Но за този „път“ не били извадени необходимите документи и се води незаконен.
Нататък историята се разраства до познати до болка абсурди, които те карат да се чудиш как изобщо е възможно такова нещо да се случва. Намира се недоволен от инициативата на „Карина“ съсед, който бил ядосан, че пътят не бил продължен още малко, за да стигне и до него. Той подава жалба до РДНСК, за която после съжалява, но вече е късно. Институцията приема проблема присърце и се задейства, издавайки през 2012 г. постановление пътят да се разруши. От „Карина“ със закъснение внасят необходимото искане за извършване на „строежа“, но от РДНСК обаче са неумолими - незаконният път трябва първо да се разруши и чак тогава да се изгради наново. По подобен начин преди години се държаха натегливите старшини с новобранците в казармата - гонка по устав, дори когато уставът е безумен.  
„Карина“ започва съдебна битка срещу постановлението, което обаче ражда само нови абсурди.
„Незаконността на строежа е факт, но РДНСК не е органът, който трябва да извърши премахването. Според новия Закон за устройство на територията такива пътища четвърта и пета категория са от компетенцията на кмета“, обясни адвокатът на фирмата Андрей Желязков. Два състава на Русенския административен съд се съгласяват с мнението му. Производството е едноинстационно и би трябвало казусът да е решен още от първия път, но не би - РДНСК внася иска за трети път и този път пробива. В същия съд, но при друг съдия. И бюрократичната машина се завърта - багерите идват да разбиват бетона, като викат на помощ и полицията, която да укроти протестиращите работници. 
Разноските по премахването на бетона пак са за сметка на „Карина“ - друг парадокс, но такъв е законът. И за да няма кал около фабриката фирмата ще трябва да плати три пъти - за изграждането на пътя, за разрушаването му и отново за изграждането му. Блестящ пример за това как държавата създава благоприятна бизнес среда и всячески помага на предприемачите да създадат по-добри условия за работа на служителите си.