При добра организация догодина през пролетта започват строителните дейности по улиците „Славянска“, „Църковна независимост“, „Баба Тонка“ и „Райко Даскалов“, които ще свържат центъра на Русе с крайбрежната зона. Това каза зам.-кметът Димитър Наков на сесията вчера при обсъждането на проектното предложение за реконструкция на пешеходната среда и изграждане на зони за обществен отдих по оперативна програма „Региони в растеж“, което е на стойност 16 790 422 лева. По него се предвижда също обновяване на кея и Парка на младежта. 
Общинският съветник д-р Севдалин Ангелов от ВМРО попита какво означава двупосочна скоростна велоалея, каквато е предвидена по ул. „Славянска“, като изрази притесненията си, че това е опасно. Той приветства идеята за запазване и пренареждане на паветата по улиците „Църковна независимост“ и „Райко Даскалов“, като предложи да се помисли за пренареждане на паважа и по други улици в централната част на града. 
В европейските градове парковете не са с асфалт, а с еко настилки. Да помислим и по този въпрос, апелира още той. Ангелов коментира, че проектът ще се разива и ще са необходими години, за да се реализира, като в тази връзка предложи по ул. „Райко Даскалов“ да се поставят табели, които да указват посоката към центъра. Те ще са в помощ на туристите от пасажерските кораби, каза Ангелов и попита дали е възможно тротоарът да се разшири, тъй като има стълбове и двама пешеходци се разминават трудно.
Велизар Павлов от Реформаторския блок също поиска повече разяснения по темата, както и финансовата рамка за всеки един от обектите по проекта. 
Зам.-кметът Димитър Наков обясни предимствата на предвидените промени, както и че параметрите на въпросната велоалея отговарят на понятието двупосочна скоростна велоалея по европейските стандарти. 
Все по-рядко се намират специалисти, които могат качествено да пренаредят и поддържат павета. Паважът е здрава настилка, но през зимата тя е най-хлъзгава, каза още Наков. Стойността на строителните дейности за кея са за близо 7,5 млн. лв., за парка - 3,3 млн. лв, а за четирите улици от 1,2 до 1,8 млн. лв. 
Наков увери, че по ул „Райко Даскалов“ ще бъдат поставени указателни табели за посоката към центъра и за основните забележителности в града, а съществуващите табели в града ще бъдат освежени по план.