17 са номинациите за тазгодишната награда „Русе“, която ще бъде връчена на тържествена церемония на празника на българската просвета и култура 24 май. 
В раздела „Изкуство и култура номинираните са художничката Златка Стойкова, архитектът Цвети Русинов, актьорът от драматичния театър Любомир Кънев /предложен за наградата за цялостен принос/ и специалистката от Държавен архив Русе Веселина Антонова, номинирана от Дружеството на писателите. Концертмайсторът на Русенската опера Емил Шейтанов и известният водещ и актьор Илия Деведжиев са двете номинации за категория „Сценични изкуства“, а Историческият музей е предложен отново да получи приза заради откриването на къщата-музей „Баба Тонка“. 
В раздела „Образование и наука“ номинациите са 10. Предложени са преподавателите Даниела Иванова от Математическата гимназия и Галина Иванова от Дойче шуле, директорите Енчо Енчев на основно училище „Ангел Кънчев“ и Добромира Николова на СОУ за европейски езици, екипите на СОУ „Васил Левски“ и на Ресурсния център за деца със специални нужди. В състезание влизат и педагогическите колективи на основно училище „Отец Паисий“ и на Европейското училище. В категорията „Висше образование“ този път номинациите са само за индивидуалните награди и то в различни категории: проф.Тодорка Стефанова и доц.Емил Трифонов. Прави впечатление, че тази година няма номинации за детски градини, което е своеобразен прецедент. 
Очаква се да бъдат връчени 12 награди /ако комисията не е решила в някоя от категориите да не даде приз/. И това ще бъде една от годините с най-много раздадени статуетки, след 13-те през 2011 г. На същата церемония ще бъдат наградени и младежи, обявени за Студент на годината. Предложенията са за 11 души. 
Както „Утро“ писа, церемонията по връчването на наградите започва в 18 ч в Доходното здание. Празникът обаче започва още сутринта - в 10.30 ч потеглят двата лъча ученици по „Александровска“, за да се срещнат на пл.“Свобода“. Там ще ги приветства кметът Пламен Стоилов. Тази година русенци ще бъдат сюрпризирани от дебютното представление на възстановения градски мажоретен състав „Екстрийм“ към Младежкия дом. Идеята е на директора на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова. Химнът на българската просвета „Върви, народе възродени“ ще бъде изпълнен от всички хорове в Русе под съпровода на Общинския духов оркестър. В 11.30 ч ще започне традиционният концерт с участието на таланти от Общински детски център за изкуство и култура и състави от 11 русенски училища.