Повече от 60% от четирите сортови групи тютюн в страната за реколта 2016 вече е разсаден. За Североизточна България първенци са шуменските общини Венец и Каолиново, силистренските Дулово, Ситово, Силистра, Главиница и Тутракан, разградските Кубрат, Завет и Исперих и общините Ветово и Сливо поле от област Русе, съобщи Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Очаква се при благоприятни климатични условия разсаждането да приключи към средата на юни. 
23 623 тона е общото количество произведен тютюн в страната за реколта 2015 година. От най-масовия ориенталски тютюн „Басми“ в страната ни са произведени 9 255 тона на цена 5,05 лв/кг, като все още има нереализирани 30 тона тютюн. 
УС на ДФЗ утвърди финансов ресурс от 94 милиона лева за подпомагане на тютюнопроизводителите. Плащане до 73.9 милиона лева е предвидено за сортовите групи „Каба Кулак“, „Бърлей“ и „Вирджиния“, както и за първото плащане за сортова група „Басми“. Вторият транш по схемата за производителите на тютюн „Басми“ е за над 20 млн. лева. Финансовият ресурс ще бъде разпределен между близо 42 хил. тютюнопроизводители.