Две години условно наказание с 5-годишен изпитателен срок, през който е длъжен да работи или учи. Тази присъда чу вчера от Русенския окръжен съд 38-годишният Мартин Кръстев. Със сигурност обаче наказанието ще се обжалва докрай, тъй като адвокатът му дълго и настойчиво пледира за оправдателна присъда, като посочи редица видени от него нарушения по делото.
Бизнесменът стигна до съд, след като според прокуратурата си е осигурил фалшиви документи, с които да спечели обществена поръчка на община Борово. А именно - че една от фирмите му - „Техгруп“ ЕООД, има опит в търговията с народни носии и музикални инструменти, доставял е и преди такива стоки и има оборот от близо 90 000 лева от подобни сделки. Все обстоятелства, които не отговаряли на истината, но пък щом се снабдил с тях черно на бяло, вече имал възможност да се бори за европейски пари. И ги спечелил - 52 140 лева. А основен гръб за допускането му в борбата за субсидиите бил договор с „Хотел Космополитан“ ЕАД, че именно на него е доставял носии, гъдулки и различни вещи, присъщи на едновремешния бит на българите. Според обвинението такъв договор обаче не е реализиран - по него не са доставяни никакви инструменти и костюми, няма приемо-предавателни протоколи, нито фактури и извършени плащания. На всичкото отгоре Мартин получил референция за качественото изпълнение на сделката, нищо, че тя се оказала фиктивна. 
Самият Мартин и главата на „Хотел Космополитан“ ЕАД Галимир Енчев вчера изложиха пред съда идентичен прочит на случилото се. Двамата се познавали и имали делови отношения, когато през 2011 година Мартин бил потърсен с поръчка да достави на „Космополитан“ народни носии и инструменти по повод планирани ориенталски вечери и вечери на българската кухня в ресторанта. Планираните събития обаче не се радвали на голям интерес от страна на клиентите и станало така, че Мартин стоварил поръчаните вещи в гаража на хотела, но от „Космополитан“ ги отказали, тъй като нямали пари да ги платят. Първоначално бизнесменът не искал да ги взема обратно, но впоследствие склонил, пуснал ги за продажба в интернет, където хора от цял свят проявили интерес към тях и той успял да ги разпродаде. Енчев бе категоричен, че Мартин е бил съвестен бизнеспартньор и това, че сделката се е разпаднала не по негова вина, не значело, че той не заслужава похвала за добре свършената работа. Така обаче остана неясно кой е подписал договора между „Космополитан“ и „Техгруп“ и кой е издал референцията - все документи, благодарение на които Мартин е спечелил боровската поръчка. 
Делото стана емблематично с това, че се отлага многократно, след като различни важни участници в него бяха застигани от различни болести. Здравословни проблеми имаше първо адвокатът му, после един от основните свидетели - сегашният едноличен собственик на капитала на „Хотел Космополитан“ ЕАД Галимир Енчев, а накрая се разболя и самият Мартин. Опит делото да се отложи бе направен и вчера - когато защитата поиска тогавашният управител Красимир Даков да бъде призован и разпитан от съда. Причината - най-вероятно той е подписал договора с „Техгруп“ ЕООД. Съдът обаче прецени, че това е ненужно и след близо половин година успя да излезе с присъда на първа инстанция.
Справка в Търговския регистър показва, че Мартин е участвал и продължава да е важна фигура в не една и две емблематични фирми, които се радват на добър оборот и редовно печелят обществени поръчки. Освен управител на „Техгруп“ ЕООД, която е заличена и нейн правоприемник е „Билд рент БГ“ АД, мъжът е бил управител и на „Полистрой-2001“, съдружник в заличената вече „Крис груп“ ЕООД, чийто правоприемник е „Ес джей строй“ АД. Все още е управител на „Инфрабулпак“ ЕООД и собственик на ЕТ „Марико - Мартин Кръстев“.