На тържествена церемония на празника на българската просвета и култура 24 май ще бъде връчена наградата „Русе“, която се дава за успехи в сферата на изкуството, науката и интелектуалните постижения. Тази година празникът ще започне още сутринта, когато по улиците на Русе ще премине традиционното шествие на училищата. Днес ще стане ясно кога ще бъде началният час, в който обичайните два ученически лъча ще потеглят от двете посоки на централната улица „Александровска“, за да се слеят на площада пред сградата на общината. От просветни учреждения подсказват, че тази година се очаквало шествието да бъде грандиозно - нещо, което звучи доста оптимистично на фона на близо седмицата почивни дни за учениците. 
В 18 ч в Голямата зала на Доходното здание започва церемонията по връчването на наградата „Русе“. Тази година тя ще бъде получена от изявени творци за 25 път. Призът се връчва за първи път през 1985 година и отначало с него се награждава само по един човек. След като през 1988 г. награда „Русе“се дава на Петър Петров-Парчето, настъпва 7-годишна пауза и следващото връчване е едва през 1996 г. Тогава започват да се награждават и представители на различни категории, свързани с образованието, науката и изкуството.
В концерта в Доходното на 24 май ще вземат участие Биг бенд Русе, балетът при Русенската опера, танцьорите от ФТТ „Найден Киров“, клуб „Настроение“, балетите „Мираж“ и „Импулс“, детските вокални групи „Приста“ и „Слънце“, Пресияна и Мирела Димитрови, Габриела Димитрова, Дивна Станчева, ученици от Училището по изкуствата.