По 20 книги от съвременни български автори -белетристи, литературни критици, изследователи, получиха вчера като подарък от издателство „Хермес“ 20 русенски читалища. В навечерието на най-хубавия български празник 24 май и в годината, която е празнична и за издателската къща, която навършва 25 години, „Хермес“ предприема поредна родолюбива дарителска акция. В пет града читалищата получават дарения от книги на автори като Георги Мишев, Емил Андреев, Марко Ганчев, Владимир Зарев, Вероника Денева, Васил Георгиев, Йордан Ефтимов, Ути Бъчваров и Николай Овчаров и други.
Даренията са за по 5000 лева, общата им стойност е 25 000, а издателската къща ще плати и още 5000 лева ДДС, каза управителят на „Хермес“ Стойо Вартоломеев, като разказа, че е поставил въпроса за убийствения данък върху даренията пред министъра на културата и депутати. Засега нямам отговор, както нямам отговор и на предложението да създадем национален фонд за подпомагане на българските читалища, каза Вартоломеев. На фона на това мълчание и неразбиране, което продължава години, ние, издателите, като Матей Миткалото обикаляме градове и села в държавата, за да разнасяме книгите на българските писатели, посочи издателят. Той съобщи, че наесен „Хермес“ възнамерява да направи пореден литературен десант в Русе в училищата и в университета, като ще бъдат представени четирима български автори. 
За всеки писател библиотеките са нашето продължение - без вас ние не можем да сигнем до читателите. С тези думи към представителите на читалищата се обърна белетристът Васил Георгиев. Той даде автограф върху своята книга „Екс Орбита“, която получи всяко от читалищата. Връчването на даренията стана в зала „Изкуство“ на регионална библиотека „Любен Каравелов“ с любезното домакинство на директорката Теодора Евтимова и нейния екип.