Поредица от състезания по програмиране в няколко български града, между които и Русе организира „Стартъп Фактори“ на 27 май, съобщи председателят на сдружението Емилиян Енев. Основната цел е превръщането им в национална инициатива, която да спомага развитието на дигиталните и техническите умения и да стимулира интерес към информационните технологии сред младите хора в България. 
До момента са планирани събития в Русе, Хасково, Шумен, Велико Търново, Варна и Бургас. За участие ще бъдат допуснати всички желаещи и предварително регистрирани ученици, студенти, IТ-специалисти и любители, които ще демонстрират своите умения и ще работят в екипи за разработването на прототипи на софтуерни продукти. Няма възрастово ограничение за участие в състезанията.
Откриването на първото състезание от тазгодишната поредица - CODE4RUSE, ще се състои на 27 май в Русенски университет. Основното предизвикателство пред участниците ще бъде разработката на прототипи за софтуерни продукти, с които да се предложи решение на проблем в образованието или да се подобри образователният процес. Другото направление е забавление, като целта е демонстриране на прототип на приложение за свободно време, игра, комуникация или др.
Участниците ще работят в екипи между 2-ма и 5-ма човека в рамките на два дни, като поне един от членовете на екипа трябва да притежава умения за програмиране. Финалът е на 29 май, когато участниците ще трябва да представят своите проекти пред жури и да демонстрират работещи функционалности на продуктите си.