Около 1700 са зрелостниците, които днес се явяват на първата задължителна матура - по български език и литература, в училищата в Русенска област. Това съобщи за „Утро“ началникът на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов. Тази година випускниците в училищата са 1600, с около 20 души по-малко от миналогодишните, към тях обаче се прибавя бройката на завършили предишни години, но не взели дипломи без положен зрелостен изпит, поясни Райнов. Във всички училища са взели мерки срещу преписването, което в момента е изключително актуална тема, навсякъде има предвидено и родителско участие, добави просветният шеф. Тази година, понеже е за първи път, има ентусиасти от родителите да бъдат квестори, но догодина едва ли ще искат да си губят по няколко часа, коментираха директори. 
На изпита по български език за националното външно оценяване в 7 клас, който се провежда също днес, ще се явят 1680 момичета и момчета в цялата Русенска област. Миналата година с най-добър резултат от този изпит са били седмокласниците от Математическата гимназия - средният им успех по български език и литература на изпита е бил 5.359. Втори се нареждат учениците от 7 клас в ОУ „Любен Каравелов“ със средна оценка много добър 4.880, трети са децата от СОУ за европейски езици - с 4.734, а след тях са седмокласниците от СОУ с преподаване на немски - с 4.628. 
Групата на 7 клас с „Много добър“ завършват учениците от СОУ „Христо Ботев“ с 4.529. В десятката следват основните училища „Иван Вазов“ и „Отец Паисий“, СОУ „Йордан Йовков“, Националното училище по изкуствата и СОУ „Възраждане“. Колоната завършват Спортното училище /3.358/, „ОУ „Никола Обретенов“ /3.130/ и „Алеко Константинов“ с печалния среден резултат от 2.931. 
По математика първото място в изпита за националното външно оценяване се държи от МГ с 5.752 среден резултат, втори са децата от „Л.Каравелов“, трети - от „Иван Вазов“. Тук вече, както и във всички останали предмети, финалът е за Спортното - по математика техният среден резултат е 2.399.