Нели ПИГУЛЕВА
Наградата „Музикант на годината“ вече е в кабинета на директорката на Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“. Мария Дуканова отсъстваше от страната и не можа да участва в церемонията и лично да получи приза, който от авторитетното предаване на Българското национално радио „Алегро виваче“ връчиха на Фестивалния оркестър, открил Мартенски музикални дни 2015-а. Но завчера тя получи приза и го донесе в Русе. Наградата бе присъдена в категорията „Музикален проект на годината“. Тази награда е признание за таланта и всеотдайноста на бившите ни ученици, но несъмнено ще бъде и стимул за бъдещите, които тепърва ще приемем в нашето училище, каза Дуканова. 
На гала концерта в зала 6 на НДК преди около месец наградата бе връчена на възпитаника на русенското Музикално училище Емил Табаков - именития български диригент, който ръководеше Фестивалния оркестър. Сега Табаков предал изящната бронзова статуетка и грамотата на Дуканова, а Ирена Гъделева, музикалният редактор в БНР и водещ на „Алегро виваче“, се възползвала от ситуацията и взела блиц интервюта и от двамата. Разговорите тя ще включи в поредното издание на предаването тази вечер. 
Припомняме, че за наградата „Музикант на годината“, която бе връчена за 25-и път, се състезаваха десетки български солисти, ансамбли, екипи. Още един русенски адрес за приза бе този на Русенската опера: тя получи наградата за премиерата на „Катерина Измайлова“ на Дмитрий Шостакович.