„Тринайста тъмна нощ в музея“ са нарекли тазгодишното включване на Русе в Нощта на музеите местните организатори от сдружение „Приятели на музея“, които са направили богата програма с участието на Историческия музей, Художествената галерия и регионалната библиотека. Проектът на сдружението е получил финансова подкрепа от общината по Програма за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата. На 21 май от 17 ч до полунощ вратите и на трите института ще бъдат широко отворени за малки и големи. Забавни докосвания до археологията и низане на мъниста против уроки в Лапидариума, демонстрации на китайски бойни изкуства в градинката пред музея и още много други интересни събития предлага програмата.
В библиотеката ще има много изложби, презентации на книги, училище по роботика и по редизайн, а отново в градинката на пл.“Батенберг“ от 19 до 21 ч ще има демонстрации на авиомодели и ревю на народни носии и тоалети от миналия век „Дрехите на баба“. По същото време пак там ще се съберат русенски художници, за да направят своето Street Art ателие на открито.    
В Художествената галерия в 20 ч започва изложбата-пърформанс „Изкуство. Спорт. Общество“ на известния с нестандартните си изяви RASSIM - Красимир Кръстев. Пърформансът ще продължи до един след полунощ. 
В музея ще се сменят множество теми и презентации - „Жени върху монети“, „Свободната или живата гора“, „Детето в праисторията“, „Емигрантите в началото на XX век“ и много други. Музикални етюди ще изпълнят в Лапидариума гимназисти от Училището по изкуствата, а „Скролетиците“ ще направят концерт „Мини пънк фест“ на открито на крепостта Сексагинта Приста. 
От 21 до 22 на пл.“Батенберг“ клубът по танци „Линди Хоп Русе“ ще покаже „Суинг танци под звездите“, в десет вечерта в РИМ фотостудио „Седянков&Карчински“ ще открие изложбата „През нашите очи“, клуб „Мечтание“ ще разказва „Вълшебни разкази за възрастни“ в градинката, а в библиотеката ще показват техники за гримиране. 
В 22.30 на Речна гара започва „Малка нощна лудница“, в библиотеката в 23 ч започват да танцуват, на площада ще свирят „свободни русенски музиканти“, а в 22.30 в музея е началото на поетичен пърформанс с участието на поета Иван Христов и неговата нова книга на български и румънски „Бдин, следван от Американски поеми“.