105 км ще е общата дължина на пътя Русе-Велико Търново, като трасето включва южен обход на Русе, който ще поеме трафика, особено тежкотоварния, още от промишлената зона и Дунав мост. Оттам има спускане към Бяла, за да се направи далечният източен или западен обход на града и да се влезе до Велико Търново, където ще се направи връзката с прохода Хаинбоаз. Така ще може целият трафик да се изведе от урбанизираните територии, обясни регионалният министър Лиляна Павлова в Русе.   Тя посочи, че идейният проект за изграждането на пътя е готов, направени са обсъждания и съгласувания с общините, а в момента тече изготвянето на Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), което е ключов момент. Очаква се оценката да бъде готова до края на ноември, а след това ще започнат отчуждавания на терените. Павлова обаче не се ангажира с конкретни срокове, като обясни, че зависи колко и какви земи ще се отчуждават и какви обжалвания ще има.
Тя отбеляза, че ще се разчита на бюджетно финансиране, като изрази надежда до 2018 г. да бъде въведена тол-таксата и да се събират средства от нея.
Приоритетно започва обходът на Бяла и отчуждаването на терените ще започне именно оттам, тъй като това е изключително важно направление. Магистрала „Хемус“ е ключов приоритет, а обходите на Бяла и Димово са двата проекта, към които сме концентрирали своите усилия, каза още регионалният министър. 
Преди посещението си в Русе, където участва в бизнес форума „Региони в растеж“ на вестник „24 часа“, Лиляна Павлова посети Бяла. Заедно с кмета на градчето Димитър Славов и депутата Пламен Нунев огледаха рехабилитирания участък по ул. „Стефан Стамболов“, който е част от пътя Бяла-Попово, пропадналия участък до Беленска река и откриха комбинирана детска площадка в центъра. 
На 16 май започва ремонт на 14 км трасе от пътя Бяла-Копривец, като се очаква той да приключи до 3 месеца, каза Павлова и допълни, че рехабилитацията е за над 5,8 млн. лв. Регионалният министър посочи, че в момента тече подбор между 13-те оферти по обществената поръчка за ремонт на пропадналия участък до Беленска река, като допълни, че районът на свлачището е важен участък и за него е осигурено финансиране от бюджета на Пътната агенция. Очаква се ремонтът да приключи тази година.
Надявам се, че Бяла все повече ще разцъфва и ще бъде все така прекрасно място. С общи усилия ще благоустроим кръговото кръстовище на Бяла, така че жителите да имат самочувствие, каза още Павлова.