Михаела Филева е живото доказателство, че не винаги музикалните тв формати са единствените, които дават старт на успешна кариера. Красивата търновка е сред първите, напуснали сцената на X factor през 2011 г., след което с шеметна скорост се превръща в една от звездите на българската поп музика. Само две години по-късно читателите на списание „Грация“ я избират за Жена на годината в категория музика, печели наградите „Пробив на годината“ на 359 HIP HOP AWARDS, „Изпълнителка на годината“ на BOX TV и „Дебют за 2013 г.“ на БГ Радио. И за да е ясно, че всичко това не е случайно, а плод на талант, сценична харизма и много екипна работа следват отличията Изпълнителка за 2014 г. и 2015 г. отново на БГ Радио.
Вече четири години младата звезда работи с музикалната компания „Монте Мюзик“ на Владимир Ампов-Графа и Магдалена Сотирова, която е продуцент както на първия сингъл с нейно участие „Когато ти трябвам“ на рапъра Били Хлапето през 2012 г., така и на първия й албум „Инкогнито“ миналата година. Тази година пък Михаела Филева е жури в петия сезон на тв шоуто „България търси талант“. Тя беше силно впечатлена от малката русенка Елица Камбурова, която със своето изпълнение на „Камино“ я разплака. Михаела не пести суперлативи и за отлично представящите се сестри Пресиана и Мирела Димитрови от Русе, които заедно с Ели утре са на полуфинал. Талантливите момичета очакват подкрепата на всички русенци.

- Здравей Михаела, благодарим ти, че се отзова на нашата покана за интервю. Следим представянето ти като жури в „България търси талант“. Как дойде поканата да бъдеш част от журито в тазгодишното издание на предаването и как оценяваш своето представяне досега?
- Поканата дойде от Ники Йорданов, който е главен редактор и креатив на предаването. Благодаря му много за доверието и вярата, че мога да се справя с предизвикателството да съм жури. Само преди пет години бях от другата страна, което се надявам да ме прави по-обективна в преценката ми. Старая се да съм справедлива, в крайна сметка аз просто изказвам мнението си от гледната точка на млад човек, който е в началото на артистичния си път.
- Ти беше възхитена от участниците от Русе? Как оценяваш талантливите сестри Мирела и Пресияна и малката Елица?
- И двете сестри са невероятно талантливи, нямам търпение да ги чуем като дует на полуфинал. Що се отнася до Ели - тя е малко съкровище. Според мен дори е един от потенциалните победители в шоуто.
- Какъв според теб трябва да бъде най-талантливият българин?
- Много бих се радвала, ако музикант спечели юбилейния пети сезон. По обясними причини именно тези изпълнения ме вълнуват най-много.
- Наскоро публикува новото си парче „Филм за двама“, би ли ни казала как се роди проектът, каква и на кого беше идеята за тази песен?
- „Филм за двама“ е част от първия ми албум „Инкогнито“, който излезе през май миналата година. Веселин Ценов - Algoriddim, ми пусна демо, в което буквално се влюбих, негова е музиката на парчето. На един дъх написах текста, солта и пипера в думичките добави Илия Григоров. Когато с продуцентите ми от „Монте мюзик“ решихме да реализираме песента като видеосингъл, поканихме Румен Бояджиев-син, който направи оркестрацията към песента, записахме жив щрайх и така стигнахме до това, което чувате в момента.
- Има ли личен мотив в новата ти песен?
- Всички песни от първия ми албум са такива и „Филм за двама“ не прави изключение.
- Какво ново подготвяш тази година?
- В момента работя успоредно върху два нови проекта. Надявам се, че ще успеем да реализираме единия преди предстоящия летен сезон.
- Мислиш ли за нов албум след „Инкогнито“?
- И за това ще дойде време. В момента съм се концентрирала върху следващия ми сингъл. Иначе в Монте студио в момента се работи по дванайстия албум на Графа. Аз помагам с беквокали там.
- Публично достояние е връзката ти с Pavell, да очакват ли феновете ти съвместен проект с Pavell & Venci Venc?
- Те са много талантливи и продуктивни и за мен би била много голяма радост нещо от музиката, която си правим просто за забавление, да види бял свят.
- Разкажи ни малко за себе си и за това с какво се занимава Михаела Филева в свободното си време?
- Много обичам да карам колело и да майсторя разни неща с ръцете си. Разхождам кучето си, излизам с приятели и често също правя музика.
- Остава ли ти време за най-близките и за твоя любим? 
- Вярвам, че когато човек е организиран в своите 24 часа може да открие достатъчно време за всичко, което желае. Много обичам семейството и приятелите си, те много ме подкрепят и съм им безкрайно благодарна.