Студентите от Русенския университет стартираха по шампионски на Националната универсиада, чийто домакин е нашият град. Първи на почетната стълбичка стъпиха лекоатлетите, които спечелиха 3 златни медала.
Мария Данкова триуфира с две титли. След като стана шампионка на 100 метра, тя бе най-бърза и в бягането на 400. Николай Пенчев пък завоюва златно отличие в хвърлянето на копие. 
Универсиадата бе открита в сряда вечерта с церемония на площад „Свобода“. Зрелището за гражданите и гостите на Русе бяха демонстративни изпълнения в няколко дисциплини на ученици от Спортното училище. Участие в програмата взеха още състезатели от клуба по спортни танци „Настроение“ и танцовият състав „Хармония“ при Русенския университет.
Председателят на Асоциацията за студентски спорт доц. Златко Джуров отличи депутата Пламен Нунев със специален медал за приноса му в развитието на спорта на местно и национално ниво. На откриването присъстваха още зам.-кметът на Русе Иван Григоров, ректорът на Русенския университет проф.Велизара Пенчева, председателят на общинския съвет проф.Христо Белоев, ректорът на НСА проф.Пенчо Гешев и директорът на Спортното училище Борис Цветанов.
Нунев поздрави студентите от 22 висши училища, пожела им успехи в 5-те дни на надпреварата в Русе и даде официален старт на Националната универсиада.