Протекторът е онзи елемент от гумата, който осигурява сцепление при спиране, управление и в завой. Минималната дълбочина на протектора според европейските норми е 1,6 мм, но от съображения за сигурност нашата препоръка е дълбочината да не пада под 4 мм. Ако управлявате автомобил с дълбочина на протектора, по-малка от 1,6 мм, скоростта на движение, при която е възможен аквапланинг, намалява с до 40%. Това е една от причините гумата непременно да бъде сменена, когато достигне тази дълбочина на протектора.
Препоръчителното налягане на гумите задължително се посочва от производителя на автомобила и може да бъде открито на различни места: в жабката, на светлинното табло, от вътрешната страна на капачката на резервоара, в ръководството на автомобила или от вътрешната страна на шофьорската врата.
Не забравяйте: правилно напомпените гуми са по-сигурни, гарантират икономия на гориво при шофиране и щадят околната среда.
Неправилното налягане, и в частност налягането под препоръчителното, може да доведе до множество проблеми. 
Сред тях са:
- Намаляване на стабилността на автомобила на пътя
- Неравномерно износване на протектора
- Вътрешно увреждане на гумата
- Спукване на гумата
- Прегряване на гумата
- Съкращаване живота на гумата
- Увеличен спирачен път
И още:
Проверявайте налягането в гумите два пъти месечно. Използвайте изправен манометър или най-добре посетете специализиран сервиз за гуми. В идеалния случай проверката трябва да стане в началото на пътуването, тъй като загретите от пътя гуми биха могли да дадат неточен резултат при проверката.
Трябва да знаете, че при по-ниско от препоръчителното налягане гумите се износват странично, а при по-високо - по централната ос.
При проверката имайте предвид и максималното натоварване на превозното средство. Обичайно то е посочено в ръководството на автомобила, от вътрешната страна на капачката на резервоара или в жабката.
Системата за мониторинг на налягането на гумите (TpMs) е ценна функция на някои нови автомобили, която предупреждава водачите за промяна в налягането и намалява риска от шофиране с недонапомпени гуми.