Русенското ВиК-дружество е оттеглило предложението си за поскъпването на водата с 9 стотинки. В началото на март бе оповестено искането цената да скочи от 1.43 лева на кубик до 1.52 лева, което бе пратено за разглеждане от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Мотивите бяха, че цената на тока се повишава, расте и минималната работна заплата, а цената на водата не е мърдала от 2012 година за разлика от потреблението й, което постепенно намалява.
„Оттеглих предложението за поскъпване, след като открихме допълнителни резерви, а и възможности за консумация на електроенергия от свободния пазар“, обясни за „Утро“ директорът на ВиК Сава Савов.
От дружеството настояват само за увеличение с 5 стотинки на цената за пречистване на водата и тя да стигне 33 стотинки на кубик. Причината за поскъпването на тази услуга е въвеждането на новата пречиствателна станция в Бяла. 
Утвърждаването на новите цени предстои да бъде разгледано на заседание на КЕВР на 16 май. В него регулаторът предлага цената за пречистване да стане 32 стотинки - със стотинка по-малко от исканата от ВиК.