3 години условно лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок, 3000 лева глоба и 3 години забрана да работи в съдебната система. Тази присъда чу вчера наказателният съдия от Русенския районен съд Николай Стефанов. Адвокатите на магистрата обаче са категорични, че ще обжалват наказанието и докрай ще пледират за неговото оневиняване.
Съдията бе осъден от състав на Софийски градски съд по обвинение, че е опитал да вземе подкуп от 500 лева. Ден по-рано прокуратурата поиска за провинението си магистрата да лежи 5 години в затвора и да плати 10 000 лева глоба.
Съдия Стефанов бе задържан по време на акция на ДАНС и столични разследващи на 14 февруари 2015 година в уличките зад Съдебната палата в Русе. Обвиненията срещу него бяха, че е поискал подкуп от бившия прокурор и настоящ адвокат Свилен Стефанов. Причината - бил благосклонен към негов клиент от престъпния свят и му присъдил занижено наказание, за което заслужавал почерпка. Самият адвокат пък влезе в ролята на частен обвинител по делото срещу магистрата. До фактическо предаване на пари обаче така и не се e стигналo. По време на съдебните заседания стана ясно, че грешка на шеф в ДАНС прекъснала реалното приемане на подкупа. Това трябвало да стане в колата на съдията, но правоохранителят скочил и спрял автомобила преждевременно.
Вчера съдът на първа инстанция сметна, че съдията заслужава да чака окончателна присъда в най-леката мярка - подписка вместо парична гаранция.