Репродукции на стари майстори и съвременни автори от фондовете на Художествената галерия от вчера провокират русенци на необичайни за изкуство места. На стената на библиотека „Любен Каравелов“, на площадите „Свобода“, „Св.Троица“ и „Батенберг“, на централни улици са поставени художествени копия на картини, които спират погледите на минувачите. 
Това е проектът „Арт зона“ на Художествената галерия, подкрепен по програма „Публики“ на Националния фонд „Култура“. Благодарение на него 37 репродукции на български и чужди автори от един дълъг период от творчество - от 1868 до 2015 година, се показват в нетрадиционни урбанистични пространства. Така русенци ще си припомнят картини на стари майстори като Николай Павлович, Владимир Димитров-Майстора, Никола Терзиев-Желязото, но също и автори от по-ново време - Генко Генков, Кирил Станчев, и съвременни художници като Василка Монева.  
Присъствието на високо изкуство извън обичайните пространства скъсява разстоянията между съвременните русенци и творческите процеси, убедени са в галерията. От РХГ са сигурни, че така ще провокират много от жителите на града да посетят изложбените зали на „Борисова“ 39, за да се запознаят с оригиналите на картините, които от днес са подредени в едно от помещенията в галерията.  
 От РХГ канят русенци да си направят снимки пред репродукциите, а фотографиите да споделят на сайта, на Фейсбук страницата или електронната поща на РХГ.