Близо 1500 студенти от 22 висши училища ще се борят за медалите на Националната универсиада в Русе, стана ясно на пресконференция вчера с участието на кмета Пламен Стоилов, зам.-кмета Иван Григоров, ректора на Русенския университет проф.Велизара Пенчева, председателя на Общинския съвет проф.Христо Белоев, ръководителя на спортния център в Русенския университет проф. Борислав Ангелов и председателя на Асоциацията за университетски спорт доц.Златко Джуров.
„Радостни сме, че Русе ще бъде домакин на това събитие. Общината ще участва с известна финансова помощ и с безвъзмездно предоставяне на базата. Пожелавам успех на всички участници в европейската година за спорта в Русе“, заяви кметът Стоилов. 
Ректорът проф.Пенчева благодари на кмета за съдействието по организиране на Универсиадата и обясни, че студентите ще се състезават за разпределение на отличията в 33 спортни дисциплини.
„Нашият университет е силен в баскетбола, футбола, тениса на маса, бойните изкуства. Очакваме медали и в други дисциплини“, подчерта проф.Пенчева.
 „Заслужихме това домакинство с модерната университетска база и с „Булстрад Арена“, посочи проф. Борислав Ангелов.
А Универиадата вече започна със стартове по лека атлетика, мачове по тенис на корт и волейбол. 
Късно снощи тя бе открита с празнична програма на централния градски площад.